Pet novoizabranih nezavisnih britanskih poslanika zajedno su pisali novom ministru vanjskih poslova Davidu Lammyju kako bi pozvali vladu da prizna palestinsku državu i uvede sankcije Izraelu zbog njegovog rata u Gazi. Pismo, koje su u petak dobile razne novinske kuće, potpisali su bivši lider Laburističke partije Jeremy Corbyn, Shockat Adam, Ayoub Khan, Adnan Hussain i Iqbal Mohamed.

Opisujući rat u enklavi kao "katastrofalnu situaciju", tražili su od vlade da "odmah obustavi" prodaju oružja Izraelu. Oni su također pozvali Lammyja da uvede sankcije onima koji "pokreću genocid nad Palestincima".

U pismu se nastavlja sugeriranjem da bi britanska vlada trebala "razmotriti mogućnost" širih sankcija protiv Izraela i zaustaviti razgovore o trgovinskom sporazumu Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela. Poslanici su zatražili hitno priznanje palestinske države i preporučili da Velika Britanija iskoristi svoj utjecaj na Vijeće sigurnosti UN-a kako bi se založila za prekid vatre i raspoređivanje mirovnih snaga u Gazi.

Poslanici su naglasili da bi diplomatski napori Ujedinjenog Kraljevstva trebali biti usmjereni na "brzo oslobađanje svih talaca" i osiguranje "trenutnog i održivog prekida vatre".

Usred nedavnih spekulacija da nova vlada ima za cilj da odustane od pravnog nastojanja Ujedinjenog Kraljevstva da odgodi odluku Međunarodnog krivičnog suda (ICC) o tome da li će izdati naloge za hapšenje izraelskih lidera, poslanici pozivaju Britaniju da formalno prekine svoje protivljenje.

Osim toga, rekli su da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo "odmah obnoviti i povećati" finansiranje Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć i rad (UNRWA) i da javno zahtijeva od Izraela da se pridržava presuda Međunarodnog suda pravde u vezi sa svojim akcijama u Gazi.

"Pozivamo vas da provedete ove akcije kao ključne korake ka ublažavanju katastrofalne situacije u Gazi i ispunite obaveze Ujedinjenog Kraljevstva prema međunarodnom pravu", zaključuje se u pismu.

Svih pet nezavisnih poslanika okupilo se prvi put nakon uspješne pobjede na općim izborima 4. jula, nakon kampanje na propalestinskim platformama. Podržani od predizborne grupe The Muslim Vote, koja je mobilizirala muslimanske glasače oko kandidata izvan Laburističke i Konzervativne stranke, novoizabrani poslanici sada imaju za cilj zadržati Palestinu na dnevnom redu u parlamentu.

Corbyn, koji je više od 40 godina služio kao poslanik za Islington North u Londonu, još jednom je osigurao svoje mjesto, ali ovaj put je to učinio kao nezavisni, izgubivši laburističku pripadnost. 

U iznenađujućem preokretu događaja, Jonathan Ashworth, za kojeg se očekivalo da će igrati ključnu ulogu u vladi Keira Starmera, poražen je u Leicester South od nezavisnog kandidata Shockata Adama. 

Starmerova Laburistička stranka kritizirana je zbog postepenog pristupa pozivanju na prekid vatre u Gazi. Iako su laburisti obećali da će priznati palestinsku državu, tek treba da daju jasan vremenski okvir kada će se to dogoditi.

Izraelska ofanziva na opkoljenu enklavu dovela je do ubistva 38.443 Palestinca, dok je dodatnih 88.481 ranjeno u istom periodu.