Nedavno hapšenje Edina Vranja u Srbiji, samo jedno u nizu neosnovanih progona branilaca Bosne i Hercegovine, djelovalo je šokantno i otrežnjavajuće za mnoge, a probosanskoj politici dalo je do sada najjasniji signal da se s ovakvom Srbijom ne može ulaziti ne samo u “Otvoreni Balkan” već, po svoj prilici, ni u bilo šta drugo. Iz visokih diplomatskih krugova saznajemo da „Velikosrbima propao Otvoreni Balkan“, a detalje pročitajte u uvodnoj riječi glavnog urednika sedmičnog lista Stav Filip Mursel Begovića.

Admir Lisica piše da kontinuirane srpske provokacije nametanjem koncepata poput “srpskog sveta”, najavama gradnje “sve srpskih svetišta” na teritoriji Bosne i Hercegovine, posebne veze s bh. entitetom Republika srpska na štetu države Bosne i Hercegovine, te u konačnici lov na časne branitelje Bosne i Hercegovine dokaz su da je Srbija odlučna da istraje u napadima na Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

"Potezi srbijanskog ambasadora Đorđevića pokazuju kako ovaj diplomatski dužnosnik ne poštuje zemlju u kojoj obnaša dužnost, što je također izuzetno problematično u kontekstu budućih diplomatskih odnosa Srbije i Bosne i Hercegovine. Politički predstavnici Bosne i Hercegovine poručili su vlastima Srbije da progon građana Bosne i Hercegovine koji traje od okončanja Agresije predstavlja crvenu liniju, te će u budućnosti morati poduzeti odgovarajuće mjere", piše Lisica.

Za Stav govori zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije Haris Zahiragić.

„Nijedan pojedinac i njegova pozicija, pa ni ja sam, ne trebaju biti svrha nego sredstvo za popravljanje stanja u državi i društvu. Siguran sam da će SDA odnijeti pobjedu, a koliko uvjerljivu, zavisi od nas, ali i od drugih stranaka koje su za jedan mandat u nekoliko kantona pokazale svu 'raskoš' svoga neznanja i nespremnosti za vođenje čak i najjednostavnijih procesa, tj. procesa na lokalnom i kantonalnom nivou. Zamislite šta bi se desilo s ovom zemljom kada bi ovi ljudi koji vode Kanton
Sarajevo preuzeli najviše državne funkcije“, kaže Zahiragić u intervjuu pod naslovom „Ono što je ostalo od 'Trojke' više ne zna kamo vozi“.

Jasmin Mulahusić, maloljetni borac Armije RBiH i aktivist na društvenim mrežama u ekskluzivnom intervjuu za Stav govori o okolnostima svojeg hapšenja i poručuje:
„Simpatizer jesam, ali nemam nikakve veze s vrhom SDA, a svoju borbu nastavljam“.

„Ja nisam protiv kritike SDA, ona se mora popravljati, najbolji dokaz za to je što su iz krila SDA proizašli političari poput Kebe, Radončića, Kasumovića, Čampare, Konakovića, Kukića... Zato ja smatram da je proces nastanka nekih stranaka iz SDA dobar proces za čišćenje stranke. Posebno je dobro što su takve stranke sada na vlasti u Kantonu Sarajevo, one upravo sada pokazuju svoju narav, nesposobnost i rušilačke namjere, što građani sve više prepoznaju, a SDA se za to vrijeme čisti od
karijerista i intereždžija. NiP je danas postala kontejner stranka. Sakupljalište reciklažnih otpadaka iz SDA, ali i drugih stranaka. Ko prati njihove odbore po BiH svjedoči ovome. Tu su kadrovi koji su promijenili po tri-četiri stranke. Zato, pored svih problema, SDA ostaje na liniji državotvorne politike“, govori Mulahusić.

„Naši generali postali su glineni golubovi u specijalnom ratu Srbije i Hrvatske“, piše Jakub Salkić.

„Armija RBiH i Bošnjaci kao narod nisu ni u ratu ni u miru imali nikakvih planova i projekata za bilo što nehumano prema bilo kojem čovjeku bez obzira na njegovu nacionalnu ili vjersku pripadnost. Zato se želi kojekakvim konstruiranim optužnicama poništiti plemeniti odnos Armije RBiH, koja je branila sve građane koji Bosnu i Hercegovinu osjećaju svojom domovinom, a izjednačavanje i relativiziranje ne može se postići pojedinačnim optužnicama nego optužnicama protiv vojnog vrha Armije RBiH i njenih časnih generala“, primjećuje Salkić.

„Nažalost, sve što se u Bosni dešava ne dešava se slučajno. Rođen sam i odrastao kao fatalista i znam da kod nas nema slučajnosti. Sve što se radi radi se s nekim ciljem. Tako i u ovom čemu svjedočimo kada su u pitanju akademije. Ali to se ne dešava samo u našem društvu, vidimo da se Evropa raspada, da Zapad tone, da pojam ljudskih prava ide tako daleko da sve postaje bljutavo. Osnivanje akademija je opasan trend u našem društvu, separacija svega mogućeg. Nažalost, tome je doprinijela i činjenica da Akademija nauka i umjetnosti BiH nikada nije bila ono što je trebala biti, u njoj je ogroman broj stranaca, a najmanje Bošnjaka“, poručuje u intervjuu za Stav profesor emeritus Enver Imamović. 

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNA RIJEČ
Filip Mursel Begović: Velikosrbima propao “Otvoreni Balkan”

POLITIKA
Admir Lisica: Srbija je prešla crvenu liniju
Haris Zahiragić: Ono što je ostalo od “Trojke” više ne zna kamo vozi (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Jakub Salkić: Etničko čišćenje iz zemljišnih knjiga
Jasmin Mulahusić: Simpatizer jesam, ali nemam nikakve veze s vrhom SDA, a svoju borbu nastavljam (INTERVJU/Razgovarao: Almir Mehonić)
Jakub Salkić: Naši generali postali su glineni golubovi u specijalnom ratu Srbije i Hrvatske
Mirza Abaz: Dan srpskog jedinstva klasični je primjer nasilne asimilacije i aparthejda
Osman Softić: Afganistanski fijasko skupo će ih koštati imidža i položaja na globalnoj razini
Bojan Budimac: Ratovi ne smiju biti odgovor na terorizam

EKONOMIJA
Aldin Dugonjić: Halal-izvrsnost treba biti vodilja i potrošačima i proizvođačima (INTERVJU/Razgovarao: Sanadin Voloder)

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Šest sevdalinki i jedna besmislica (Sadik Ibrahimović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Ručni bacač tenku daje krila (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA:  Zatvori usta i okreni list u knjizi svoga duha (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/ Priredio Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Adem Mehmedović: Srebrenički očevi i njihove neprebolne boli
Sanadin Voloder: Historijski popis stanovništva za Makedoniju i Bošnjake
Alija Čolaković: Od rezultata popisa stanovništva ovisit će prava Bošnjaka u Hrvatskoj
Adis Keranović: Uvijek smo imali jedan cilj - Zajednica i bošnjaštvo iznad svega (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Jasmin Alibegović: Davor Mucić jedan je od pionira telepsihijatrije
Enver Imamović: U Bosni se ništa ne dešava slučajno (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Nedim Hasić: Pobuna u gradu Villefranche-de-Rouergue
Vera Costantini: Moji studenti u Italiji su uvijek zainteresirani kada govorimo o “bosanskom islamu” (INTERVJU/Razgovarao: Admir Lisica)
Bajro Perva: Kad bih se sto puta rodio, opet bih bio hodža (Razgovor sa Sulejmanom ef. Kurtanovićem)
Hasan Eminović: Heroji o kojima se premalo govori (28. godišnjica pogibije mostarskih komandanata Miralema Juge i Huse Imamovića)
Amina Šećerović Kaşli: Ručno prepisani Kur’an star 120 godina
Amir Sijamhodžić: Jak kao div, blag kao voda (o Hasanu Kovačeviću)
Ammar Kulo: Drugi pogodak u kuću, drugi put u izbjeglištvu
Izet Perviz: Stari grad Ostrožac

KULTURA
Željko Grahovac: Ahmed Kurto baštini najbolje i sigurno neće biti prešućen