John Swinney, bivši zamjenik premijera Škotske, novi je čelnik Škotske nacionalne stranke (SNP) koja se zalaže za nezavisnost i stoga će naslijediti Humzu Yousafa na mjestu šefa škotske izvršne vlasti.

Swinney, koji se predstavio kao kandidat jedinstva i koji ima za cilj ujediniti SNP i Škotsku u nastojanjima ka nezavisnosti, bio je jedini koji se kandidirao umjesto Yousafa koji je podnio ostavku.

Škotska vlada, koalicija između Škotske nacionalne stranke (SNP) i Zelenih, raspala se prošlog četvrtka nakon što je premijer Humza Yousaf odlučio odustati od svoje obveze smanjenja emisije stakleničkih plinova. Zeleni ga optužuju za "čin političkog kukavičluka". Yousaf je nakon toga dao otkaz.

Humza Haroon Yousaf, rođen u Glasgowu 1985. godine, prvi je nebijelac, musliman na čelu škotske vlade. Bio je premijer Škotske nešto više od godinu dana, od marta 2023. godine i zapravo je od te godine vodio škotske nacionaliste.

Yousaf je sin prve generacije pakistanskih pandžabskih muslimanskih imigranata. Majka mu je rođena u Najrobiju (Kenija). Zbog neafričkog porijekla porodica mu je redovno maltretirana i povremeno napadana: nakon incidenta u kojem mu je majka napadnuta sjekirom, emigrirali su u Škotsku.

Kao dijete stekao je privatno obrazovanje u Hutchesons' Grammar School, privatnoj školi u Glasgowu, gdje su ga časovi modernih studija nadahnuli da uđe u politiku. Od malih nogu bio je u omladinskim organizacijama. Bio je glasnogovornik dobrotvorne organizacije Islamic Relief; godinama je radio na radiju, donosio hranu beskućnicima i tražiteljima azila.

Yousaf je studirao politiku na Univerzitetu u Glasgowu. Tokom studija, 2005. godine učlanio se u SNP. Rečeno je da su ga govori tadašnjeg čelnika stranke Alexa Salmonda i Rose Gentle, antiratne aktivistice, protiv rata u Iraku uvjerili da bi nezavisnost bila jedini način da Škotska ostane izvan rata.

 

Tek što je diplomirao, a već se bavio politikom. Počeo je kao parlamentarni pomoćnik Bashira Ahmada, prvog muslimana i imigranta druge generacije izabranog u škotski parlament. Ahmad je imao veliki utjecaj na mladog Humzu.

Nakon Ahmadove smrti 2009. godine, Yousaf je nastavio raditi kao parlamentarni pomoćnik premijera Alexa Salmonda i zamjenice premijera Nicole Sturgeon. Prije nego što je izabran za poslanika 2011. godine, radio je u Centrali SNP-a kao referent za komunikacije.

Sljedeće godine, Yousaf je imenovan ministrom vanjskih poslova pod Salmondovom vladom. Kada je Sturgeon naslijedila Salmonda na mjestu premijera 2014. godne, imenovala ga je ministrom za Evropu i međunarodni razvoj. Potom je 2016. postao ministar prometa i otoka.

Kasnije, kao dio šire rekonstrukcije kabineta druge Sturgeonove administracije, imenovan je za ministra pravosuđa. Godine 2021., u jeku pandemije, imenovan je ministrom zdravstva, bio je zadužen za program vakcinisanja protiv COVID-19 i oporavak zdravstvenog sistema.

Godine 2023., nakon objave da Sturgeonova namjerava podnijeti ostavku na mjesto čelnice SNP-a i premijerke Škotske, Yousaf je najavio svoju kandidaturu za čelnika škotskih nacionalista. Dana 29. marta 2023. godine, Yousaf je dao zakletvu kao premijer Škotske, postavši najmlađa osoba i prvi azijski i muslimanski Škot koji će obavljati tu funkciju. U septembru 2023. pokrenuo je svoj prvi Vladin program, usmjeren na borbu protiv klimatskih promjena, smanjenje siromaštva, ekonomski rast i pružanje visokokvalitetnih javnih usluga.

Samo šest mjeseci kasnije, izvršna vlast odlučila je odustati od svoje obaveze protiv klimatskih promjena (tačnije smanjenja stakleničkih plinova). Kad su mu zbog Zeleni uskratili podršku, vlada se raspala i Yousaf je na kraju podnio ostavku.