Prvi kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i zastupnik u Parlamentu BiH Vlatko Glavaš govori za „Stav“.

„I sutra da se ponovo rodim, poslije svih tih stvari koje su mi se desile, opet bih igrao za Bosnu i Hercegovinu. Jer je to jedino što je ispravno. Moji pokojni roditelji su živjeli i umrli znajući to, bili su svjesni da sam napravio nešto dobro za Bosnu i Hercegovinu; jer samo neko ko je rođen na ovim prostorima to razumije. Takav neko imao je želju i volju, bio je ponosan da igra za zemlju iz koje su moji preci, odakle sam ja. Za zemlju u kojoj sam nastao i u kojoj ću nestati“, govori Glavaš u intervjuu pod naslovom „Ja sam svoj put davno birao, moj se put zove Bosna i Hercegovina“.

„SDA je jaka, čast je velika, ali odgovornost još veća“, poručuje Begajeta Čaušević, buduća zastupnica u Parlamentu FBiH

Kada je u pitanju federalni nivo vlasti, prema rezultatima Centralne izborne komisije BiH, Čaušević je dobila najveći broj glasova od svih kandidata iz stranke koju predstavlja, a četvrta je po broju glasova u odnosu na zastupnike koji dolaze iz drugih političkih subjekata. Ovakvom su rezultatu, kaže, prethodile godine rada, osluškivanja problema u zajednici i iznalaženja načina za njihovo rješavanje. Općinski odbor (OO) SDA Banovići vodi kampanju otvorenosti i neposrednog kontakta s građanima.

Jasmin Ćorović potpredsjednik je Bošnjačke stranke Crne Gore koja je na nedavnim izborima u toj zemlji postigla veliki uspjeh.

„Ne isključujem mogućnost zlonamjernog utjecaja i pokušaja formiranja neke nove bošnjačke stranke u Crnoj Gori, u cilju upravo razbijanja bošnjačkog jedinstva. Posebno kada imamo ovakve okolnosti u Crnoj Gori kakve su danas. Ali ne bojimo se toga. To je osuđeno na propast. Nemojte misliti da takvih pokušaja nije bilo u prethodnom periodu. Da, bilo ih je, ali svi su redom propali. Zato što nije lahko napraviti nacionalnu stranku, posebno bošnjačku nacionalnu stranku koja će zaživjeti i ovoliko trajati. Za to je potreban iskren nijet i prolaz na brojnim testovima koje narod i okolnosti postavljaju pred takve partije. Samo one prave nacionalne partije mogu odoljeti tim izazovima“, kaže Ćorović.

Husein Memić nosilac je liste Sandžačke demokratske partije za BNV, a za „Stav“ poručuje da Bošnjacima u Republici Srbiji „niko prava neće dati na tacni“.

Naime, u Srbiji su za 13. novembar raspisani izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina. Posebno zanimljiva izborna utrka vodi se u Sandžaku, gdje će se na biralištima izmjeriti pet listi za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća. U narednom periodu u Stavu ćemo objavljivati intervjue najznačajnijih aktera ovih izbora. Pružit ćemo im prostor da iznesu svoja viđenja, ideje, programe i ciljeve. Predstavljanje otvaramo s nosiocem liste Sandžačke demokratske partije.

Za „Stav“ govori guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine dr. Senad Softić te napominje da će „Centralna banka tužiti Općinu Centar“.

„CBBH je od samog početka iskazala interes da razmotri alternativne lokacije za izgradnju objekta, ali želim naglasiti da ono što je Općina, navodno, nudila CBBiH uopće ne ispunjava elementarne zahtjeve CBBiH niti je to na zakonit i siguran način moguće realizovati u razumnom roku, budući da te lokacije nisu u vlasništvu Općine Centar i da su vlasničko-pravni odnosi upitni, a planska dokumentacija koja postoji za te parcele nije prilagođena potrebama i projektu CBBiH“, kaže Softić.

O ostalim temama kojima se bavi ovosedmični “Stav” saznajte iz sadržaja:

UVODNIK
Filip Mursel Begović: Bošnjački nacionalizam i Kusturicina bosanskohercegovačka deca

POLITIKA
Vlatko Glavaš: Ja sam svoj put davno birao, moj se put zove Bosna i Hercegovina (INTERVJU/Razgovarao: Nedim Hasić)
Uzeir Alispahić: Preporuka za kandidatski status lažna je nada
Begajeta Čaušević: SDA je jaka, čast je velika, ali odgovornost još veća (INTERVJU/Razgovarala: Alma Arnautović)
Uzeir Alispahić: Ivo Komšić – hrvatski vuk u jugonostalgičarskoj janjećoj koži
Jasmin Ćorović: Jaka Bošnjačka stranka znači jaku, nezavisnu, evropsku i NATO Crnu Goru (INTERVJU: Razgovarao: Mirza Abaz)
Husein Memić: Niko nam prava neće dati na tacni (INTERVJU/Razgovarao: Almir Mehonić)
Nihad Aličković: Ne možemo biti prisiljeni na život pod političkim terorom visokog predstavnika (INTERVJU/Razgovarao: Mirza Abaz)
Bojan Budimac: Poluge za destabilizaciju Republike Türkiye
Osman Softić: Bitka za naklonost Malajaca muslimana

EKONOMIJA
Senad Softić: Centralna banka će tužiti Općinu Centar (INTERVJU/Razgovarao: Jakub Salkić)
Faris Nanić: Ili ćemo se promijeniti, ili ćemo ući u političku i ekonomsku krizu kakvu svijet nije upamtio
Jakub Salkić: Hladnjače pune maline, novčanici u poljoprivrednika prazni

KOLUMNE
KRIVO SRASTANJE: Blagdanska čestitka, ružna i u nevakat (Sadik Ibrahimović)
APOKRIFNI FRAZARIJ: Fes i ruža (Irfan Horozović)
ZAPISI IZMEĐU RATOVA: Jaukanje među četnicima nije prestajalo (Amir Hasanović)
HAZNA AŠKA: Ni svjestan nisi kako zanemaruješ i vanjskog i onog skrivenog neprijatelja (Hadži Hafiz Mehmed Karahodžić/Priredio: Šaban Gadžo)

DRUŠTVO
Alen Kalajdžija: Eh, ako smo uhavizali, neka tako i ostane, napokon
Izet Perviz: Ahmići – otvorena vrata pakla
Sanadin Voloder: 100 godina Velike džamije u Parizu
Ammar Kulo: Prijemni za srednju školu: Živjeti normalan život u ratu znači pobijediti
Amir Sijamhodžić: Korijeni velikodržavnih aspiracija na račun Bosne i Hercegovine (O knjizi )
Izet Perviz: Gospođicina kuća

KULTURA
Nedim Hasić: Tajne Al Andalusa u srcu Sarajeva