Narodna skupština Srbije je poslije dva dana rasprave izglasala novu Vladu koju će predvoditi dosadašnji ministar odbrane Miloš Vučević, javlja Anadolu.

Nova Vlada Srbije ima 31 člana, od čega pet ministara bez portfelja. Zastupnici su sa 152 glasa “za“ podržavali program nove Vlade i prijedlog za predsjednika i članove Vlade.

Od 213 zastupnika koji su glasali, 152 je podržalo izbor nove Vlade, a "protiv" je bio 61 narodni zastupnik.

Vučević će na novoj funkciji zamijeniti Anu Brnabić, koja je izabrana za predsjednicu Narodne skupštine Srbije.

Siniša Mali će biti prvi potpredsjednik Vlade i ministar finansija, Ivica Dačić potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin bit će potpredsjednik Vlade, Irena Vujović potpredsjednik Vlade i ministrica zaštite životne sredine i vodoprivrede, Goran Vesić ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Dubravka Đedović-Handanović ministrica rudarstva i energetike, Tomislav Momirović ministar unutrašnje i vanjske trgovine, Maja Popović ministrica pravde, Јelena Žarić-Kovačević ministrica državne uprave i lokalne samouprave, Tomislav Žigmanov ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Bratislav Gašić ministar odbrane, Marko Đurić ministar vanjskih poslova.

Tanja Miščević će biti ministrica za evropske integracije, Slavica Đukić-Dejanović ministrica prosvjete, Zlatibor Lončar ministar zdravlja, Nemanja Starović ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milica Đuđević-Stanković ministrica za brigu o porodici i demografiji, Zoran Gajić ministar sporta, Nikola Selaković ministar kulture, Milanko Korać ministar za brigu o selu, Јelena Begović ministrica nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Husein Memić ministar turizma i omladine, Dejan Ristić ministar informisanja i telekomunikacija, Darko Glišić ministar za javna ulaganja, Novica Tončev, Đorđe Milićević, Usame Zukurlić, Nenad Popović i Tatjana Macura bit će ministri bez portfelja.

Vučević je izjavio jučer da će Vlada Srbije koju će predvoditi biti u najvećoj mjeri Vlada kontinuiteta.

U sastavu te Vlade se ponovo nalaze i dva bošnjačka predstavnika – Husein Memić i Usame Zukorlić.

Memić i dalje ostaje na čelu resora turizma i omladine, kao i u prethodnom mandatu, dok će Usame Zukorlić obavljati funkciju ministra bez portfelja.

Kratke biografije novih ministara:

Husein Memić (1983, Novi Pazar): Diplomirani profesor fizičke kulture sa Univerziteta u Prištini i master turizma i hotelijerstva sa Alfa Univerziteta u Beogradu. Obavljao je funkcije u Turističkoj organizaciji i Upravnom odboru Novog Pazara, a bio je i direktor tamošnjeg Kulturnog centra. Trenutno je potpredsjednik Sandžačke demokratske partije, odbornik u Skupštini Novog Pazara i vijećnik u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Usame Zukorlić (1992, Konstantina, Alžir): Diplomirao pravo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, a na Fakultetu za islamske studije stekao je diplome iz pedagogije i komunikologije. Takođe ima i master iz ekonomije. Radio je kao predavač na pomenutim fakultetima i Medresi Gazi Isa-beg, a bio je angažovan i na TV Sandžak. Predsjednik je Stranke pravde i pomirenja, koju je osnovao njegov otac, bivši sandžački muftija Muamer Zukorlić, pišu sandzacke.rs.