Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako je Hrvatska na važnom testu pomoći i skrbi za Hrvate u Bosni i Hercegovini kao država pala.

Nazvao je neistinitim izjave hrvatskog premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da je zbog Milanovića visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odustao od najavljenih izmjena Izbornog zakona u BiH koji su trebali pomoći bh. Hrvatima, prenosi HRT. 

"Deset godina ne radiš ništa i onda konačno nađeš izgovor za taj nered. Hrvatska je na tom važnom testu pomoći i skrbi za Hrvate u BiH kao država pala, to je ruglo. Učinio sam sve što sam mogao, i tamo gdje nisam trebao, izlagao sebe, a Hrvatima neće pomoći jedan predizborni skup na koji ode Plenković tri dana prije izborne šutnje nego sistemski rad, a ovi izbori su u Božijim rukama. Čak i ne, u rukama nekih komisija koje niko ne kontrolira, Hrvati su nezaštićeni, a mi ćemo se međusobno optuživati", kazao je Zoran Milanović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je odgovorio na tvrdnje Milanovića kazavši kako je vlada stvarala saveznike oko tog pitanja dok je on svojim uvredama odmagao tom procesu. 

Plenković je rekao kako Milanović negira da je vrijeđao Schmidta jer se valjda „ne sjeća svojih medijskih nastupa“, iako ga je nazivao „svinjarom“, što nije nimalo pridonijelo „promišljanju“ visokog predstavnika o situaciji u BiH. 

Tvrdnju da je Milanović svojim pritiskom djelovao na Nijemca premijer je nazvao „floskulom“. 

Plenković se složio da su prosvjedi protiv Schmidta krajem srpnja i početkom kolovoza u Sarajevu bili „orkestrirani“ i da im je cilj bilo sprječavanje donošenja sveobuhvatnog paketa reformi.  

„No, iz ovog što vidim, čitam i čujem, Schmidt je i dalje neovisan u svojim procjenama i donosit će svoje odluke kako i kada on smatra da treba“ to učiniti, dodao je Plenković. 

Sam Schmidt je u razgovoru za Frankfurt Allgemeine Zeitung u četvrtak natuknuo da će insistirati na izbornim reformama nakon izbora koji se održavaju ovu nedjelju. 

Plenković je ponovo govorio kako je Milanović „u crvenim šuškavcima“ sudjelovao u kampanji Željka Komšića, izabranog na prošlim izborima većinom bošnjačkim glasovima. „Još bih bio nekako tolerantan da je to bilo u razdoblju njegovog prvog mandata 2006., ali on je odlazio 2010. godine“, kazao je o Milanoviću, dodavši da se ne sjeća nijedne njegove inicijative u korist Hrvata u BiH dok je bio premijer, te da o tome nije uopće govorio prvih osam mjeseci svog predsjedničkog mandata. 

Plenković je rekao kako njegova vlada i HDZ snažno podržavaju Hrvate u BiH, što pokazuje udvostručenje sredstava koja idu kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, ali i kroz podršku Zagreba evropskom putu BiH.