"Sud BiH je 2. marta 2021. godine, donio rješenje u predmetu S1 2 K 039169 21 Ko 2 Osman Mehmedagić i dr. kojim je odbijena izmijenjena optužnica Tužilaštva BiH od 17. februara 2021. godine, podignuta protiv osumnjičenih Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), sve u vezi sa članom 29. KZ BiH", potvrđeno je Faktoru iz ove pravosudne institucije.

Sud Bosne i Hercegovine ranije je odbio potvrditi optužnicu u istom predmetu, jer, kako je tada rečeno iz Suda, nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Na tu odluku Tužilaštvo je uložilo žalbu, da bi i Vanpretresno vijeće Suda BiH potvrdilo prvobitnu odluku sudije za prethodno saslušanje, te optužnicu u cijelosti odbilo kao neosnovanu.

"Vijeće je našlo kako iz dostavljenih dokaza u odnosu na osumnjičene Mehmedagića, Druškića i Cikotića nije utvrđena osnovana sumnja da su ostvarena bitna obilježja bića krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 stav 1. KZBiH" naveli su iz Suda.

Iz Tužilaštva su, međutim, nakon pravosnažne odluke Suda BiH, podigli novu, izmijenjenu optužnicu i uputili je Sudu na potvrđivanje. Iz Suda nije obrazloženo da li je i ovog puta optužnica odbijena zbog nepostojanja dokaza koji potvrđuju osnovanu sumnju ili je manjkava iz nekih drugih razloga. Također, nije odgovoreno da li je Sud i ovog puta eventualno zaprimio žalbu Tužilaštva.