Njemački parlament u petak je odobrio planove za privlačenje više kvalificiranih radnika u najveću evropsku ekonomiju i pomoć u rješavanju nedostatka radne snage u sve većem broju profesija.

Poslanici su glasali sa 388 naprema 234 glasa za zakon, uz 31 suzdržan. Zakon predviđa “sistem bodovanja” koji uzima u obzir profesionalno iskustvo i druge faktore, u skladu sa sistemima koje već koriste zemlje kao što je Kanada. To će olakšati pravila upisa za stručnjake za informacione tehnologije koji nemaju univerzitetske diplome, ali imaju druge kvalifikacije.

Tražioci azila koji su stigli prije 29. marta i imaju i kvalifikacije i ponudu za posao mogu dobiti boravišnu dozvolu kao profesionalci ukoliko povuku zahtjev za azil – eliminišući potrebu da napuste zemlju i ponovo podnose zahtjev za radnu dozvolu. Visokokvalifikovanim radnicima će biti dozvoljeno da dovedu još rodbine u Njemačku, sve dok je mogu finansijski izdržavati.

Njemačka se godinama bori s potrebom da privuče više kvalificiranih radnika van Evropske unije. Stručnjaci kažu da je zemlji potrebno oko 400.000 kvalificiranih imigranata svake godine jer se njena sve starija radna snaga smanjuje.

Nacionalna agencija za rad saopćila je u ovom mjesecu da je godišnja analiza pokazala kako je 200 od oko 1.200 profesija koje je anketirala prošle godine imalo nedostatak radne snage, u odnosu na 148 u prethodnoj godini. Navedeno je da su među onima koji su se pridružili listi vozači autobusa, uslužni radnici u hotelima i restoranima i oni u metalskoj industriji.

Ostala zanimanja u kojima se Njemačka bori da popuni radna mjesta su medicinske sestre, njega djece, građevinska industrija i automobilska tehnologija, skupa s vozačima kamiona, arhitektima, farmaceutima i stručnjacima za informatičku tehnologiju.

“Nedostatak kvalificirane radne snage smatra se jednom od najvećih kočnica ekonomskog rasta u Njemačkoj, a kvalificirani radnici nedostaju posvuda”, izjavila je ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser poslanicima.

Ona je zakon opisala kao “ogromni korak za budućnost naše zemlje”.

Andrea Lindholz, viša poslanica iz glavnog konzervativnog opozicionog bloka, osudila je plan kao prijedlog koji će prije svega dovesti niskokvalificirane ljude, omogućiti migrantima koji bi trebali otići i smanjiti zahtjeve za njemačkim jezikom.

Ona je ustvrdila da vlada “stvara nove poticaje za ilegalnu imigraciju u Njemačku”, prenosi AP.