Njemačka muslimanska zajednica suočava se sa rastom rasizma i diskriminacije, upozorila je u ponedjeljak vodeća grupa za ljudska prava.

"Vidimo alarmantan porast antimuslimanskih napada i diskriminacije", rekla je Guzin Ceylan iz Alijanse protiv islamofobije i antimuslimanske mržnje (CLAIM) na konferenciji za novinare u Berlinu, prenosi Anadolija.

Prema njenim riječima u 2023. godini dokumentirali su najmanje 1.926 antimuslimanskih incidenata, odnosno više od pet incidenata svakog dana. Naglasila je da je broj rasističkih napada povećan za oko 114 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Prijavljeni incidenti uključivali su stotine verbalnih uvreda i prijetnji usmjerenih na muslimane, 178 fizičkih napada, četiri pokušaja ubistava, pet paljevina i 93 slučaja vandalizma i oštećenja imovine.

Ceylan je rekla da je broj zločina iz mržnje protiv muslimana u Njemačkoj značajno povećan od eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u oktobru prošle godine.

Dodala je da su dokumentovali najmanje 679 antimuslimanskih incidenata između oktobra i decembra, ali je istakla da bi stvarne brojke mogle biti mnogo veće, jer mnoge žrtve ne podnose krivične prijave vlastima.

“Pretpostavljamo da mnogi slučajevi nisu prijavljeni, jer su mnoge od tih žrtava izgubile povjerenje u institucije zbog tekućih političkih debata i medijskog diskursa”, rekla je Ceylan, govoreći o pristrasnom medijskom praćenju nedavnih događaja i negativnim generalizacijama na račun muslimana.

Zemlja sa preko 84 miliona ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Evropi nakon Francuske. Prema zvaničnim podacima u Njemačkoj živi oko pet miliona muslimana.