Elmedin Konaković negirajući povezanost sa narkokartelom "Tito i Dino", čiji je vođa Edin Gačanin osuđen u Nizozemskoj, spomenuo je i policajce Federalne uprave policije (FUP) koji su se ranije u medijima, a na osnovu informacija iz FUP-a, povezivali sa vođom ovog narkokartela.

Zvuči nevjerovatno, ali se desilo, Konaković je priznao i da je iskoristio diplomatsko predstavništvo BiH u Nizozemskoj da "ispituje" novinare o tekstu objavljenom prije tri dana u tamošnjim medijima. Radi se o izvještaju sa ročišta o ekstradiciji Mirze Gačanina, amidže Edina Gačanina, a čije izručenje traži Bosna i Hercegovina, piše večeras Faktor.

Emir Druškić, Adin Ćatić i Senad Kadić iz FUP-a, koji su prema Konakovićevim riječima dali pristanak da ih on spomene na današnjoj konferenciji za medije, i sada su uposlenici ove policijske agencije. Konaković tvrdi kako su ovi uposlenici FUP-a bili pod pritiskom da daju lažni iskaz o Konakovićevoj povezanosti sa narkokartelom "Tito i Dino". Optužuje bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

- Kakva vam je ovo priča o kartelu "Tito i Dino" govori još jedan ozbiljan primjer. Prije određenog vremena tri policajca iz Federalne uprave policije (FUP) imali su direktan pritisak od ljudi Osmana Mehmedagića (bivši direktor OSA-e) u ovom predmetu. Prvo su optužili tu trojicu momaka Emira Druškića, Adina Ćatića i Senada Kadića, da su dio ove iste kriminalne organizacije. Optužba je stigla od ovih fupovsko-osinih režimskih ljudi, na te momke su napravili veliki pritisak, čak su im zbog toga oduzeli sigurnosnim provjerama pristup tajnim informacijama i pokušali ljude ostaviti bez posla.

Izlaz ili ostanak na poslu uvjetovali su njihovim priznanjem, nikad ove ljude vidio nisam, da oni samo kažu da smo Čampara (bivši minister FMUP-a Aljoša, op. a.) i ja dio te kriminalne organizacije. Ovo su momci koji i sada rade u FUP-u, tražio sam saglasnost da to danas ispričam sa imenima i dobio sam saglasnost – rekao je Konaković.

Ko su spomenuti policajci FUP-a?

Šira javnost je za Emira Druškića, Adina Ćatića i Senada Kadića imala priliku saznati 2021. godine kada se u medijima pojavio FUP-ov dokument, informacija s prijedlogom mjera protiv grupe pripadnika te policijske agencije, a u kojoj se navodi da su službenici Federalne uprave policije bili dio osiguranja Edina Gačanina kada je on boravio u Sarajevu. Kako se tada moglo pročitati u izvještajima, trojici pripadnika Specijalne jedinice FUP-a oduzete su dozvole za pristup tajnim podacima. Ćatić, Kadić i Druškić su obaviješteni iz Ministarstva sigurnosti BiH da nisu prošli sugurnosne provjere.

U FUP-ovom dokumentu sačinjenom u januaru 2020. godine navedeno je da je nakon provedenog internog postupka 2019. godine utvrđeno da su policijski službenici FUP-a Dražen Čobović, Senad Kadić, Adin Ćatić, Emir Druškić i Dženis Kadić počinili teže povrede službene dužnosti na način da su vršili aktivnosti koje nisu u skladu sa interesima policijskog organa, narušili ugled policije, zloupotrijebili bolovanje… Navedeno je da su internom istragom utvrdili kako su policajci 2016. godine bili angažirani na osiguranju Edina Gačanina od njegovog dolaska na sarajevski aerodrom sve do povratka u Dubai te su radi toga odsustvovali s posla u FUP-u po osnovu bolovanja.

U tom dokumentu FUP-a, a koji potpisuje tadašni zamjenik direktora Ensad Korman, navedeno je da su policajci za posao osiguranja Gačanina primili značajnu novčanu nagradu i da su ga (neki) iskoristili za otvaranje ugostiteljskih objekata koje su, navodi se, registrirali na treće osobe. Neki od policajaca su, navedeno je u dokumentu, Gačanina osiguravali i tokom boravka u Hrvatskoj.

- Isto tako u period od 21. septembra do 22. septembra 2016. godine u Hrvatskoj u društvu sa Edinom Gačaninom i Adnanom Smajlovićem boravili su policijski službenici Specijalne policijske jedinice Dženis Kadrić, Dražen Čobović, Senad Kadić, Emir Druškić… - piše u dokumentu gdje se dodaje i to da su policajci potvrdili kako su imali osigurane sve troškove smještaja (plaćene, op. a.), da su koristili vozilo koje je ranije iznajmio Gordan Memija, da su imali plaćenu hranu i piće te da nisu znali da se Gačanin dovodi u vezu sa bilo kojim oblikom kriminala, smatrajući da se radi o biznismenu iz Dubaija.

Dženis Kadrić je napustio FUP i obavlja poslove ličnog osiguranja Gačanina, stoji u izvještaju, a "prema trenutnim policijskim službenicima Draženu Čoboviću, Senadu Kadriću, Adinu Ćatiću i Emiru Druškiću nastupla je apsolutna zastara disciplinskog postupka"

- Jedinica za profesionalne standarde FUP-a izvještajem od 10. decembra 2019. godine predložila je i dostavila konkretan spis na dalje postupanje organizacionoj jedinici kriminalističke policije FUP-a radi provođenja istrage i utvrđivanja krivične odgovornosti imenovanih policijskih službenika i drugih policijskih službenika FUP-a koji se dovode u vezu sa licem Edin Gačanin – precizira se u dokumentu Federalne uprave policije.

- Ovo je priča koja se proširala puno šire nego sam ja mislio da ikad može - rekao je Konaković danas.

No osim što se priča proširila i do Nizozemske, pa se u tamošnjim medijima sada spominje i Konaković, ne treba zaboraviti da je priča počela i mnogo ranije nego je on postao ministar vanjskih poslova. Konaković se u medijskim izvještajima o kartelu "Tito i Dino" spominje već nekoliko godina, da li i opravdano ili ne konačni sud svakako nije na medijima, ali njegov argument da se time ruši evropski put BiH i otvaranje pristupnih pregovara sa EU-om, samim tim pada u vodu. Možda bi i imalo smisla da se baš sad, niotkud, ovo pojavilo u novinarskim izvještajima, ali...

Samim tim sve skupa je to privatni problem Elmedina Konakovića koji on sada predstavlja kao problem ministra Konakovića, Ministarstva vanjskih poslova i države Bosne i Hercegovine.

Ukoliko je zbog svega narušen ugled države ili ugrožen evropski put BiH, kako sam tvrdi, logičan slijed bi bio da Konaković podnese ostavku, a ne da koristi diplomatsku mrežu BiH i poziciju ministra da "preslušava" novinare drugih zemalja, poziva ambasadora druge zemlje na razgovor.

To što mediji u Nizozemskoj spominju tamošnjeg premijera Marka Ruttea u kontekstu susreta s Konakovićem je stvar ukazivanja na potencijalno narušavanje reputacije njihovog premijera, a ne sugeriranje da Nizozemska ne treba dati saglasnost za otvaranje pristupnih pregovora BiH sa EU-om.

- Mi smo odmah reagovali i nećemo spavati dok ovo ne dovedemo do kraja. Jučer se naš ambasador sreo sa novinarom koji je u Holandiji (Nizozemska, op. a) pisao taj tekst, koji mu je objasnio ovo što ja vama danas govorim, da je to zapravo iz ovog procesa pozivanja tog advokata u pokušaju spašavanja kriminalca od izručivanja Bosni i Hercegovini - rekao je Konaković i time nije otkrio ništa novo, imajući u vidu da je to jasno i iz samog izvještaja nizozemskog novinara sa ročišta Mirzi Gačaninu.

- Ja ne znam holandski, nisam gledao ni te prijevode, pa je rekao da u tom tekstu piše da su to neprovjerene informacije i s obzirom na političke tenzije treba ih dodatno provjeriti. To je prvi dio.

Sreo sam se sa ambasadorom Holandije. Nakon posjete premijera Holandije, koja je bila vrlo značajna, Mark Rutte je došao ovdje sa najboljim namjerama da pomogne, jer zajedno sa nama radi na smanjenju tog skepticizma kod holandskih vlasti, jer mora u parlamentu objasniti zašto će glasati, ako bude glasao, a onda se našao na slici sa mnom, potencijalno kao sa čovjekom koji je ovdje šef ili saradnik narkokartela koji je zaista veliki problem BiH i Holandije pogotovo.

Dakle, to je udar i na njegov reputacijski rizik - izjavio je Konaković, objašnjavajući zašto je ambasadora BiH u Nizozemskoj slao da razgovara sa novinarom, što se može smatrati pritiskom na medije jedne države i što inače nije diplomatska praksa, osim ako ste funkcioner u režimu Vladimira Putina ili Aleksandara Lukašenka.

Još je nevjerovatnija njegova izjava kako su uputili hitno pismo EUROPOL-u, valjda iz Ministarstva vanjskih poslova, da ih pitaju "da li zaista postoji policajac koji na toj shemi napiše jednu notornu laž" (u shemi objavljenoj u medijima je i Konakovićevo ime i navodna veza sa kartelom "Tito i Dino"). U vjeri da pitanje EUROPOL-u ipak nije napisano tim riječima, dodajmo još i da je Konaković izrazio spremnost na saradnju sa njima.

Zastavši na nekoliko sekundi, prebirući po papirima, Konaković je novinarima saopći da "smišlja nastavak" svog izlaganja, pa nastavio, a bolje da nije:

- Jako nam je važno da EUROPOL zna i da mi znamo i da njihovi šefovi znaju da li kod njih postoji neki izvor problema, da li postoji tamo neki policajac koji je ovlaš odradio neki svoj posao, nanio reputacijsku štetu Ministarstvu, državi BiH. Mi ćemo naravno intervenisati sve dok se oni ne uvjere ili dok nam ne podastru dokaze...

Ako dokazi postoje, onda ga diskredituju kao političara i kao čovjeka, jer on "sebe smatra liderom u borbi protiv korupcije koliko god vam to neskromno zvučalo".