U današnjem intervjuu, koji je objavila podgorička Pobjeda, bosanskohercegovački i crnogorski književnik Andrej Nikolaidis govorio je o trenutnom stanju u kojem se nalaze Crna Gora i druge države koje su do devedesetih činile Jugoslaviju.

Ponavljajući svoju tvrdnju da je Crna Gora pala bez otpora, objašnjava da je to zato što “Aleksandar Vučić vodi inteligentnu politiku”.

“Ono što bi za godinu ili dvije završio buzdovanom i terorom, završiće relativno mirno za pet ili za deset, i to bez otpora. Fingiranje tzv. demokratskih izbora, smjene vlasti, rasprave unutar vladajuće koalicije samo su igrokaz za neuke, koje Vučić, kao despot Srbije, sprovodi i u Crnoj Gori”, tvrdi Nikolaidis.

Vučić u svojim planovima, uvjeren je Nikolaidis, ima podršku i Sjedinjenih Američkih Država i Rusije: “Preko svog ambasadora u Beogradu, Amerika pruža punu podršku batinanju građana Srbije. Istovremeno, Vučić je za to dobio i podršku Rusije, što može da znači samo jedno: ili je neko od Vučićevih podržavalaca budala, ili su Rusi i Amerikanci u Srbiji i širom ‘srpskog sveta’ u sinergiji. Bojim se da je ovo drugo.”

Nikolaidis ne misli ništa dobro ni o opoziciji u Srbiji i čudi se zašto se oni bune.

“Iskreno, ne razumijem zašto se dobar dio te opozicije uopšte buni. ‘Srpski svet’, za koji se zalažu, Vučić gradi mnogo bolje i efikasnije. Uostalom, sjetićete se da je najveći dio srpske opozicije podržao litije, govorio sve najgore o vlasti Mila Đukanovića i o nama koji smo tu vlast podržavali samo zato što smo znali da je to jedini način da Crna Gora brzo uđe u EU. Nažalost, gol smo primili u 93. minutu. Litije i avgustovski izbori 2020. bili su posljednji momenat da se spriječi ulazak Crne Gore u EU. Nakon čega ne bi više bilo govora o ‘srpskom svetu’. Slom Crne Gore u Beogradu je dočekan vatrometom i ovacijama najvećeg dijela srpske opozicije. Paradoksalno, podržavajući litije i ‘srpski svet’, opozicija je stvorila uslove u kojima više nikada neće biti moguća njihova pobjeda na izborima.”

Objašnjava da je tome razlog to što ni Srbi iz Crne Gore, a ni Srbi iz Bosne i Hercegovine, iz entiteta Rs, nikada neće glasati za demokratsku opoziciju. “Naprotiv, uvijek će svoj glas dati totalitarnom vladaru, ‘čvrstoj ruci’ koja ih kinji. O tome svjedoči istorija. Ali, sami su htjeli. Htjeli su litije, htjeli su ‘srpski svet’... Evo, dobili su ih! Dobili su jednu izbornu jedinicu, koju čine Crna Gora, Srbija i entitet Rs. Probajte sad da pobijedite diktatora. Nema šanse! Pogrešna procjena najvećeg dijela srpske opozicije dokazuje da je njihov nacionalizam bio jači od njihove želje za vlašću. Velika Srbija važnija je od rušenja Vučića i osvajanja vlasti. U tom smislu, na nivou operativnog, izgleda da u Srbiji ne postoji relevantna politička ideja izuzev ‘Velike Srbije’”, tvrdi Nikolaidis.

Na pitanje šta je to “srpski svet”, Nikoladisi kaže da se to vidjelo na fotografiji u noći nakon izbora u Srbiji: “u sredini predsjednik Srbije, oko njega Milorad Dodik i Andrija Mandić. To je ‘srpski svet’.”

“Da je ‘srpski svet’ kulturni koncept, koji podrazumijeva objedinjavanje srpskog kulturnog prostora – a dio Bosne i Hercegovine i Crne Gore nedvojbeno su dio i srpskog kulturnog prostora – onda bi, pored Vučića, umjesto ove dvojice, stajali srpski umjetnici. Ali to nije poenta. Jer, da je riječ o objedinjavanju kulturnog prostora i o konceptu koji nema fizičke granice, unutar ‘srpskog sveta’ morali bi se naći Beč i Čikago, gdje imate mnogo više Srba nego u Crnoj Gori ili jugoistočnoj Bosni i Hercegovini. Ali ne! Cilj je savez država kojim se vlada iz jednog centra, iz Beograda, i kojim upravlja jedan vođa – Aleksandar Vučić”, pojasnio je Nikolaidis.

On misli da bi rezultati ovogodišnjih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama mogli pogodovati “srpskom svetu”.

“Nije bez osnova nada da se sačeka promjena geopolitičkih okolnosti – što bi se moglo dogoditi već 2024, nakon izbora u SAD-u – pa da se ‘srpski svet’ zaokruži na način koji bi odgovarao onima koji taj projekat realizuju. Bilo kroz direktnu promjenu granica, bilo kroz unitarnu državu, kroz savez država... Šta god im padne na pamet. Tim prije što nema otpora i što Vučič ima podršku ‘naših zapadnih partnera’”, kaže Nikolaidis.

Međutim, on smatra da u stvaranju “srpskog sveta” Rusija nije imala ulogu. “Taj koncept nije nastao intervencijom Rusije, nego uz podršku Kvinte. Prije svih Sjedinjenih Američkih Država. Nije se ruski ambasador u Beogradu polomio da javno podrži ‘srpski svet’: i ‘srpski svet’ i diktatora koji ga stvara podržao je američki ambasador Kristofer Hil.”

Nikolaidis je uvjeren da ta Zapadna podrška “srpskom svetu” nije nikakva novost.

“To što srpski nacionalizam nije pobijedio devedesetih godina nije zasluga Zapada, nego srpskog javašluka i slabosti. Zapad je i srpskom nacionalizmu u Bosni i Hercegovini u početku dao zeleno svjetlo i određeno vrijeme da završi posao, što Beograd nije završio. Na kraju, Zapad je bio prinuđen da ih spašava od Armije RBiH, koja bi, da nije bilo Amerikanaca, zauzela i Banjaluku”, tvrdi Nikolaidis.

Kaže da je srpski nacionalizam imao i drugu priliku, da je dobio vrijeme da dovrši zločine i da ostvari svoj velikodržavni cilj na Kosovu. “Ne Amerikanci, nego je Miloševićev javašluk kriv za to što devedesetih nije napravljen ‘srpski svet’.”

“Rezon imperije i ostalih neokolonijalnih sila koje operišu na ovom prostoru veoma je jasan i ja ga razumijem: uvijek je dobro imati najbrojniji narod na svojoj strani kao saveznika. Šta to Srbi traže? Teritorijalne ustupke. Hajde da im učinimo kako bismo od njih dobili ono što nam je važno. Ko će to da plati? Crna Gora. Buni li se tamo neko? Ne buni. Šta je posljedica? Asimilovaće Crnogorce. Ah, od kada mi to imamo nešto protiv asimilacije? Stoljeća smo proveli asimilujući manje brojne narode, u čemu je problem?”, pojasnio je Nikolaidis.

Njegovo je mišljenje da će se Kosovo i Bosna i Hercegovina ipak izvući.

“Amerikanci ne mogu da sruše Albina Kurtija, zato što on ima ogromnu podršku građana Kosova. Pored toga, veoma je hrabar. I nije korumpiran. Da jeste, odavno bi ga srušili. Kurti je spreman da pruži otpor do kraja i to radi majstorski. Nakon odlaska Mila Đukanovića sa političke scene, Albin Kurti je najozbiljniji politički profil u Jugoistočnoj Evropi. U odnosu na njega, svi djeluju kao sitna boranija”, tvrdi Nikolaidis.

Na pitanje zašto misli da će se Bosna i Hercegovina izvući iz sadašnje situacije, Nikolaidis je odgovorio: “Zato što se izvukla i devedesetih. Niko nije vjerovao da će Bošnjaci formirati tako snažnu vojsku. Bez obzira na to što je aktuelna bosanska ‘trojka’ svaštočinska – Kvinta je i u Bosni i Hercegovinu instalirala vlast koja im odgovara – čak i oni pružaju otpor, čak ni oni nijesu spremni da učine baš sve što se od njih traži. Devedesetih su Bošnjaci u Bosni i Hercegovini odbili da nestanu, odbili da dozvole rastakanje Bosne i Hercegovini, a to su ozbiljni argumenti koji govore u prilog opstanka te države. Za razliku od njih, Crna Gora se predala.”

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE!