Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić preuzeo je danas dužnost od dosadašnje premijerke Amre Mehmedić, saopćeno je iz tog kantona.

Pivić ističe da je svjestan odgovornosti i tereta premijerske dužnosti i da će glavni smjerovi djelovanja nove vlade biti stabilnost, sigurnost i razvoj.

- Nastojat ćemo da napravimo iskorake u svim segmentima. U fokusu će biti razvoj privrede, poljoprivrede, položaj mladih, obrazovanje, a puno planova imamo i u zdravstvenom sektoru, posebno u Kantonalnoj bolnici Zenica, gdje smo određene stvari već trebali da uradimo, ali nismo zbog određenih administrativnih razloga, prepirki i svađa različitih nivoa vlasti. Nemam namjeru u budućnosti voditi besplodne rasprave, nego želim da se svi zajedno okrenemo realizaciji određenih ideja i planova koji će donijeti dobro građanima - rekao je.

Amra Mehmedić je prezentirala aktivnosti u proteklih deset mjeseci, a premijer Pivić zahvalio za sve mjere i projekte koji su bili u interesu građana.

Premijer je potom održao i prvi radni sastanak s ministrima u Vladi te zatražio da budu posvećeni racionalizaciji troškova iz budžeta. Insistirao je na radnoj i finansijskoj disciplini u svim organima javne uprave, javnim ustanovama i preduzećima.

- Naša prva zadaća je da sagledamo stanje koje smo zatekli u Vladi i ministarstvima, provedemo analizu realizacije ovogodišnjih programa rada te se fokusiramo na izradu budžeta za 2024. godinu u koji ćemo uzgraditi naše razvojne politike i projekte od značaja za društvo i građane - rekao je premijer Pivić.

Vladu koju on predvodi čine ministri: Dženana Čišija (ministrica finansija), Samir Šibonjić (ministar za privredu), Adnan Sirovica (ministar za boračka pitanja), Mirza Mušija (ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport), Emir Vračo (ministar unutrašnjih poslova), Nebojša Nikolić (ministar pravosuđa i uprave), Jasmin Čajić (ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva), Adnan Šabani (ministar prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša), Aida Salčinović (ministrica zdravstva) te Antonio Šimunović (ministar rada, socijalne politike i izbjeglica).