Gurbangulí Berdimuhamédov. Za novinare ne postoji zahvalniji lik od njega. Jednog dana postavi kip konjanika od 24 karatnog zlata i bronce posvećen samom sebi. Drugog dana postavi još jedan, petnaest metara visok, u čast pasmine ovčara Alabai, prema njegovim riječima, autohtone turkmenistanske rase. Između jednog i drugog kipa, zabrani promet crnih automobila: policija uklanja sve one tamnih boja s ulica glavnog grada Aškabata.

Šef, kako ga svi zovu, sada najavljuje gradnju novog grada, iz temelja, koim će upravljati njegov sin. .  grada od samih temelja u provinciji kojom upravlja njegov sin. Ili je to barem bilo donedavno, jer sin Serdar zauzima jedno mjesto za drugim brzinom koja mu ostavlja malo vremena da nauči, kao što se očekuje od princa, sva državna izvorišta.

Posljednjeg dana marta lokalne novine objavile su da je predsjednik postao senator. Član novostvorenog Gornjeg doma u Parlamentu. Sastoji se od samo 56 mjesta i, kako tvrde novine, "omogućava još šire zastupanje interesa svih segmenata turkmenskog društva, uključujući regije".

Činjenica da Berdimuhamédov nije objavio kandidaturu ili da je ona sama u suprotnosti s Ustavom ne znači da nije dobio 100% glasova, kako je sa zadovoljstvom kazao predsjednik Sabora Gulshat Mamedova. Napokon, nastavlja list, novi Gornji dom "omogućit će učinkovitu kontrolu nad provedbom vladinih zakona i programa". A tu je i predsjednik-senator koji to garantuje.

Postoji razlog zašto bi Berdimuhamédov želio postati senator. Kao predsjednik, premijer i šef oružanih snaga, doživotno je mjesto u parlamentu rezervirano za penziju. Ovaj je potez povukao sa samo 63 godine, što znači da se vjerovatno sprema ustupiti mjesto svom sinu.

Serdar, pomalo bojažljivi 40-godišnjak, ministar je industrije i graditeljstva, provincijski guverner, predsjednik parlamentarne komisije, ministar vanjskih poslova ... Od prošlog februara član je Vijeća državne sigurnosti, zamjenik predsjednik Vijeća ministara i kao takav predsjednik Vrhovne komore nadzora, što je isto kao i glavni revizor državnih računa. O ovom se nasljeđivanju već neko vrijeme nagađa, tvrdeći kako se Šef ugledao na povlačenje Nursultana Nazarbajeva u susjednom Kazahstanu. Ali bivši predsjednik Nazarbajev ima 80 godina ...

Ne znamo što o svemu tome misle Turkmeni (u zemlji jedva da postoji internet), ali možda se ne razlikuje od onoga što su mislili do sada. Zabrinuti su zbog drugih stvari. Uz četvrtinu svjetskih rezervi plina, također bogati naftom i pamukom (neki kažu da se bere u stilu Xinjianga, u Kini), zemlja je u problemima da opskrbi osnovnim proizvodima - kruhom, uljem, šećerom ... svojih pet miliona stanovnika po normalnim cijenama.

Oskudica i glad galopiraju nakon višemjesečnih ograničenja uzrokovanih čudnom krizom koja je ljude prisilila da nose maske zbog prisutnosti prašine u okolišu i koja je paralizirala život.

Liječnici nisu mogli dati objašnjenje onoga što se događa. Berdimuhamédov nije želio da ljudi budu uznemireni onim što u inozemstvu nazivaju Covid.