Želimir Nešković (SDS), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, predložio je na početku današnje sjednice Doma da se u dnevni red uvrsti zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, po kojem u ovom sudu više ne bi bilo stranih sudija.

Prijedlog ovog zakona uputio je u parlamentarnu proceduru upravo Nešković prije dva dana.

Nešković je kazao da će glasanje o njegovom prijedlogu odrediti njegov način glasanja o evropskim zakonima koji su na dnevnom redu, a radi se o zakonima koji se tiču VSTV-a, slobode pristupa informacijama i ombudsmenu za ljudska prava.

I Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Doma naroda, predložio je da se zakon o Ustavnom sudu BiH nađe na dnevnom redu, i to nakon što u dnevni red budu uvršteni i izmjene i dopune Zakona o strancima i Zakon o organizaciji tržišta vina.

Regovao je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata, istakavši da je tačno da je, kada je u pitanju zakon o Ustavnom sudu, predložen zakon koji je potpuno suprotan Ustavu BiH, kojim se mijenja koncept BiH, koji uništava Ustavni sud BiH, koji nas uvodi na put devastacije BiH.

Istakao je da ovo nije zakon, već provokacija, i kazao da ako se on nađe na dnevnom redu, svih pet delegata iz Kluba bošnjačkog naroda neće učestvovati u radu sjednice.

Dragan Čović (HDZ), drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, najavio je da će oni kao Klub hrvatskih delegata odbaciti ideju dopune dnevnog reda zakonom o Ustavnom sudu, "ne što se slažemo sa Džaferovićem", nego što je planirano da taj zakon bude razmotren tokom septembra kroz Vijeće ministara BiH.

Na kraju nije usvojeno da se u dnevni red uvrsti zakon o Ustavnom sudu BiH jer su za glasali samo iz SDS-a i SNSD-a. U dnevni red su pak uvrštene izmjene i dopune Zakona o strancima i Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH.