Budući programski koalicijski partner sarajevske "Trojke" Nenad Nešić, odgovarajući na postavljena pitanja, izjavio je kako ne vidi ništa sporno u Dodikovim pozivima na razgovor u vezi budućeg uređenja ili funkcionisanja Bosne i Hercegovine te kako je za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali ne samo "duha Dejtonskog mirovnog sporazuma" već i slova.

"Mi ne želimo da tu bilo šta mijenjamo, ali isto tako ne želimo da se ugrožavaju naše ustavne nadležnosti, da se dovodi u pitanje postojanje entiteta, da se sprečavaju neki razvojni projekti od strane zajedničkog nivoa vlasti. Znači, sve dok se bude poštovala ustavna kategorija RS-a, koja je definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, ja smatram da nema potrebe za razdruživanjem. Ukoliko to ne može, zašto da ne. Zašto je tabu tema mirni razlaz?", naveo je Nešić s koji se sarajevska "Trojka" misli boriti protiv "etnonacionalista iz SDA", kako su najavili.

Budući koalicioni partner sarajevske "Trojke" je istakao i da je njegova stvarna domovina Republika srpska dok je za njega Bosna i Hercegovina tek zajednička država.
"Bosnu i Hercegovinu ne osjećam svojom domovinom" bio je kategoričan Nešić.

On je također izjavio i kako bi dragog srca podržao Dodika kada bi ovaj iskreno i s iskrenim namjerama raspisao referendum o otcjepljenju.

Obrušio se Nešić i na visokog predstavnika Valentina Inzka te se zapitao "ko je on da daje ultimatum najvišem zakonodavnom tijelu RS-a."

“Ja mu poručujem da ga DNS nikad neće podržati. Ne pristajemo da funkcionišemo na principu ultimatuma. Ne znam gdje je to Inzko naučio. Možda u Austriji, ali mi u RS-u nećemo tako funkcionisati."

Nešiću je i krajnje sporna Dodikova odluka da skine tablu sa imenom presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića.

"Smatram da je gospodin Dodik napravio veliku grešku sa skidanjem table gospodina Radovana Karadžića, da je popustio pod tim ultimatumom gospodina Inzka i da je, kao posljedicu, dobio sljedeći ultimatum. Jednom kad popustite pod ultimatumom, pod ucjenama, pod pritiscima, ti pritisci, ultimatumi, ucjene, nikad neće prestati. On će samo nastaviti ići dalje, dalje, dalje..."

Šta reći na ovakve stavove lidera stranke koju Nermin Nikšić i Elmedin Dino Konaković označavaju kao budućeg partnera sa kojim planiraju da se bore protiv "etnonacionalizma" i grade zajedničko bolje sutra? Koga lažu, sebe ili nas?

Nešić u opuštenom republičkosrpskom izdanju
Nenad Nešić u opuštenom
republičkosrpskom izdanju