Sarajevsko Gradsko vijeće izjašnjavalo se prije nekoliko dana o inicijativi da se most kod Gradske vijećnice nazove po Muhamedu Filipoviću, istaknutom intelektualcu, historičaru i profesoru koji je preminuo u februaru 2020. godine. Riječ je o mostu sagrađenom u godinama neposredno nakon Opsade Sarajeva koji su građani u šali nazvali „Mujezinovića ćuprija“ jer je sagrađen u vrijeme dok je Mustafa Mujezinović bio prvi čovjek Sarajevskog kantona.

Inicijativa je odbačena naklon glasanja u Gradskom vijeću jer nije dobila dovoljan broj glasova da ju se prihvati. Kako je objavljeno, protiv su bili gradski vijećnici Vedad Deljković (SDA), Ratko Orozović (Naša stranka), Alen Girt (Naša stranka), Robert Pleše (Naša stranka), Srđan Simonović (SDA) i Adi Škaljić (Naša stranka). Za prihvatanje inicijative glasalo je devet gradskih vijećnika.

Nakon što je ovako odlučeno, na društvenim je mrežama reagirao Nenad Filipović, sin Muhameda Filipovića, uposlenik Orijentalnog instituta. „Inicijativa ja pala zahvaljujući Bošnjacima i FGR-u podjednako“, napisao je Filipović, nastavljajući: „Muhamed Filipović smeta ljudima i mrtav. Ratko Orozović je bio student Muhamedu Filipoviću i pamtim kada je tražio pomoć za svoje dokumentarne filmove sedamdesetih godina i dobivao je redovno... A kad bih ja bio vijećnik i neko predložio da se nešto nazove po Hamid-efendiji Hadžibegiću, djedu Alena Girta, ja bih to podržao... Mora da je pala kahva dvojca Neimarlija-Haverić glede i unatoč ove inicijative na kojoj se odlučilo „Nema Tunji mosta“ pa se kasnije referisalo dragom čika Raifu...