Naša stranka osnovana je 2008. godine. Djeluje na području Federacije Bosne i Hercegovine gdje su većinsko stanovništvo Bošnjaci. Jučer su se pohvalili iz te stranke da su osnovali prvi stranački odbor u entitetu Republika Srpska. Nazvali su to historijskim danom za Našu stranku. 

Naveli su kako je stranački odbor osnovan u Bijeljini. Međutim... Bijeljina je grad na čijoj teritoriji se nalazi naseljeno mjesto, mjesna zajednica Janja. Naša stranka je zapravo osnovala svoj prvi stranački odbor upravo u Janji, podsjeća Faktor.

Prosječan poznavalac prilika u Bosni i Hercegovini, kako političkih, tako i demografskih, zna da je Bijeljina grad sa većinskim srpskim stanovništvom a da u naselju Janja većinu stanovništva čine Bošnjaci. Dakle, Naša stranka je svoju priču prodala Bošnjacima - opet. 

I ne bi tu bilo ništa sporno da se Naša stranka ne predstavlja kao građanska, multietnička, socijal-liberalna politička organizacija. Činjenica u vezi s tim je da za Našu stranku uglavnom glasaju Bošnjaci a da je samo raspodjela izbornog plijena, pozicija u vlasti, multietnička. 

Naša stranka i dalje je politička organizacija koje nema ni u tragovima tamo gdje su Srbi i Hrvati većinsko stanovništvo u BiH. 

Zanemarimo li činjenicu da skup nije održan u Bijeljini, nego u Janji, najvećem bošnjačkom povratničkom naselju u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, vrijedi se osvrnuti koji su realni dometi ovog političkog projekta.

Kako analizira portal Vox, na posljednjim Lokalnim izborima 2020. godine, SDA i NIP, uprkos velikim animozitetima, smogli su snage, zarad interesa Bošnjaka, formirali su zajedničku listu i osvojili dva mandata u Gradskoj skupštini.

Onaj ko i najmanje poznaje političke odnose u povratničkim zajednicama u RS, zna da Naša stranka nema nikakve šanse da osvoji mandat. Međutim, problem može biti ukoliko Naša stranka odluči samostalno, mimo SDA i NIP-a, nastupiti na izborima. Ako Naša stranka osvoji, recimo, 400-500 glasova, što bi bio nevjerojatan uspjeh, u tom slučaju bi Bošnjaci izgubili jednog odbornika, jer ova stranka uglavnom računa na glasove Bošnjaka. U Bijeljini nijedan Srbin neće glasati za Našu stranku.

Osim u Kantonu Sarajevo, Naša stranka se nigdje nije uspjela nametnuti kao relevantna politička snaga, isključimo li učešće u nametnutoj vlasti na federalnom i državnom nivou, uglavnom djeluje u bošnjačkim sredinama.

Formiranje odbora u RS, koji će samo dovesti do usitnjavanja bošnjačkog političkog faktora, u Našoj stranci rade ili iz neznanja ili će se ispostaviti da je Stjepan Kljujić bio u pravu.