Bivši američki predsjednik i predsjednički kandidat Donald Trump tokom predizborne kampanje u Penzilvaniji upucan je u predjelu uha, a Federalni istražni biro (FBI) slučaj tretira kao pokušaj atentata, prenosi Anadolija.

Nakon nekoliko hitaca Trump se srušio na bini iza govornice, a potom ga je obezbjeđenje udaljilo s mjesta događaja koji je izazvao paniku među prisutnima.

U prvoj izjavi nakon događaja Trump je poručio da je dobro i da je na medicinskim pretragama.

Osoba za koju se smatra da je napadač je pronađena mrtva na mjestu događaja. FBI je objavio ime napadača, kazavši da se radi o 20-godišnjem Thomas Matthew Crooksu.

"FBI je identificirao Thomasa Matthewa Crooksa, 20, iz Bethel Parka, Pennsylvania, kao subjekta umiješanog u pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 13. jula u Butleru, Pennsylvania", navodi se u saopćenju saveznih istražitelja.

Dodali su da se i dalje vodi aktivna istraga.

Pojavio se i novi snimak na kojem se vidi trenutna reakcija snajperista Tajne službe koji se, čini se po snimci, automatski involvira u razmjenu vatre sa napadačem.

Kako je potvrdila Tajna služba, napadač je ubrzo nakon pucnjave "neutraliziran".

Nekoliko sati nakon pucnjave Donald Trump je izašao iz bolnice te se zaputio ka New Jerseyju. Iako je na nakon pucnjave Trump imao krv na dijelu uha, čini se kako povrede bivšeg američkog predsjednika nisu ozbiljnije prirode.
Napad je osudio i aktuelni američki predsjednik i Trumpov protukandidat Joe Biden.