Španski premijer Pedro Sanchez potvrdio je danas najveći iskorak u španskoj vanjskoj politici otkako je došao na vlast 2018. godine. Nakon više od 70 godina sukoba, Španija je danas priznala palestinsku državu, istovremeno s Irskom i Norveškom, te će se tako pridružiti popisu od 140 zemalja diljem svijeta koje su to već uradile.

Sanchez je najavio da Španija neće priznati nijednu drugu granicu osim one iz 1967. godine, kada je Izrael počeo malo po malo zauzimati sve veća područja Palestine nakon takozvanog Šestodnevnog rata, osim ako se o tome ne dogovore obje strane.

Sanchez je bio vrlo jasan u formuli koju Španija predlaže svojim priznanjem: "Održiva država sa Zapadnom obalom i Gazom povezanima koridorom i ujedinjena pod vladom Palestinske uprave." A suočen s kritikama Izraela i opozicije u Španiji, koji ga optužuju da se svrstao uz Hamas, Sanchez je bio odlučan: priznavanje Palestine ne znači podršku za Hamas jer je „ova teroristička organizacija protiv dvodržavnog rješenja što je opredjeljenje Španije i cijele međunarodne zajednice“.

“To je odluka koju ne donosimo protiv bilo koga. Još manje protiv Izraela, prijateljskog naroda koji poštujemo i s kojim želimo imati najbolji mogući odnos. Želimo pokazati naše kategoričko odbacivanje Hamasa. Španija je od prvog trenutka osudila napad sedmog oktobra. Palestinske vlasti su naš partner za mir”, rekao je Sánchez. “Ovo je historijska odluka. Ponašamo se u skladu s onim što se očekuje od velike zemlje poput Španije. To nije samo pitanje historijske pravde, to je jedini način da se krene naprijed prema rješenju palestinske države koja koegzistira s državom Izrael u sigurnosti i miru.”

Nekoliko minuta nakon istupa predsjednika španske vlade, izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, objavio je tweet u kojem ga je optužio da je "saučesnik u poticanju genocida nad jevrejskim narodom i ratnih zločina", zbog današnje objave i nezaustavljanja Yolande Díaz, čija fotografija ilustrira katzov tweet zajedno s onima vođe Hamasa u Gazi Yahije Sinwara i iranskog vrhovnog vođe, Alija Hamneija. Sva trojica, napominje Katz, “pozivaju na propast države Izrael i uspostavu palestinske islamske terorističke države”.

Najvažnije evropske zemlje - Francuska, Njemačka, Italija, Ujedinjeno Kraljevstvo -  nisu se odlučile na korak kakav su napravile Španija Irska i Norveška, no druge država poput Slovenije već su najavile da će ove sedmice također napraviti taj korak i priznatiu Palestinu. Pitanje je vremena kada će i drugi učiniti isto jer izraelsko neselektivno bombardiranje Gaze, koje je već uzrokovalo više od 35.000 mrtvih Palestinaca, od čega su trećina djeca, sve više izoliraju Izrael. Zbog toga su po prvi put ministri vanjskih poslova EU odlučili pozvati svog izraelskog kolegu “kako bi razgovarali o situaciji u Gazi“ na zahtjev Španije i Irske.

Inače, u Madridu će se danas sastati veliko izaslanstvo ministara vanjskih poslova arapskih zemalja, članica takozvane Arapske kontaktne grupe za Gazu. Arapske diplomate primit će premijer Sanchez i ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares s kojim će razgovarati o tome kako unaprijediti formulu dvije države kao jedinog izlaza iz bliskoistočnog sukoba.

Prisutnost arapskih ministara u glavnom gradu Španije bit će važna podrška odluci španske vlade da prizna palestinsku državu u trenutku kada su Španija, Irska i Norveška mete prijetnji izraelske vlade.