Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) bio je sud Ujedinjenih nacija koji se bavio zločinima počinjenim tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina 20. stoljeća. Od svog osnivanja 1993. godine nepovratno je promijenio sliku međunarodnog humanitarnog prava i pružio mogućnost žrtvama da iskažu strahote koje su vidjeli i doživjeli.

Svojim odlukama bez presedana koje se tiču genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, Međunarodni sud je pokazao da visoki položaj nekog pojedinca više ne može biti zaštita od krivičnog gonjenja. Sud je pokazao da lica osumnjičena da snose najveću odgovornost za počinjena zvjerstva mogu biti pozvana na odgovornost.

Ovaj međunarodni sud je postavio temelje za ono što je danas prihvaćeni standard za rješavanje sukoba i proces razvoja nakon sukoba širom svijeta.

Međunarodni sud je doprinio neospornom utvrđivanju historijskih činjenica, boreći se protiv poricanja istine i pomažući zajednicama da se suoče sa svojom nedavnom prošlošću. Zločini počinjeni širom ove regije ne mogu se više poricati. Naprimjer, dokazano je van razumne sumnje da masovno ubistvo u Srebrenici predstavlja zločin genocida.

Sudije su također donijele odluku da su silovanja koja su počinili pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba korištena kao sredstvo terora, a sudije na suđenju u predmetu Kvočka i drugi su utvrdile da se “paklena orgija progona” odigrala u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u sjeverozapadnoj Bosni.

Za najteže ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, ovaj je sud proglasio krivim najviše političke i vojne zvaničnike Rs-a, kao i pojedince iz susjedne Srbije, izrekavši na hiljade godina zatvorske kazne počiniocima zločina i njihovim nalogodavcima.  

S obzirom da je MKSJ ustanovljen kao ad hoc sud, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija podržalo je njegovu strategiju okončanja rada kojom je zacrtano fazno i postepeno i organizirano zatvaranje.

Od 2003. godine sud u partnerskom odnosu blisko sarađuje s nacionalnim pravosudnim sistemima i sudovima u bivšoj Jugoslaviji u sklopu kontinuiranih napora da se ostvari pravda.

Nesumnjivo, rad Međunarodnog suda imao je veliki utjecaj na države bivše Jugoslavije. Samo odvodeći neke od najviših i ozloglašenijih kriminalaca i pozivajući ih na odgovornost, Međunarodni sud je uspeo da skine ljagu nasilja, doprinese okončanju nekažnjivosti i utre put pomirenju.

Međunarodni sud ustanovljen je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 25. maja 1993. kao odgovor na masovna zvjerstva koja su se u tom trenutku dešavala u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vijesti o strašnim zločinima, hiljadama ubijenih i ranjenih, mučenih i seksualno zlostavljanih u zatočeničkim logorima i stotinama hiljada prognanih iz svojih domova, zgrozile su svijet i podstakle Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija na djelovanje.

MKSJ bio je prvi sud za ratne zločine koji su osnovale Ujedinjene nacije, kao i prvi međunarodni sud za ratne zločine nakon sudova u Nürnbergu i Tokiju. Osnovalo ga je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u skladu sa glavom VII Povelje Ujedinjenih nacija.

Sud je u tom obliku prestao s radom 2017. godine.