Mussolini je bio fašistički diktator i po tome ga poznaje svjetska historija. Međutim, na početku svoje karijere, njegov rad je bio uglavnom usmjeren na socijalizam, organizirao je sindikate i pisao za ljevičarske listove. Tokom Prvog svjetskog rata, njegova politika se prebacila udesno i zasnivala se na tezama rasne nadmoćnosti, ksenofobije i imperijalizma.

Mussolinijeve paravojne grupe nazivale su se "fasci di combattimento", iz čega je njegova pokret dobila svoj naziv, "fašizam". To potječe od latinske riječi "fasces", što su bili snopovi drvenih štapova s vrhom u obliku sjekire koje su nosili pratioci drevnih rimskih autoriteta kako bi označili svoj položaj.

Godine 1922. Mussolini je predvodio koaliciju fašističkih vođa u Rimu (Rimski marš 29. i 30. oktobra) i prisilio kralja Victora Emmanuela Trećeg da preda vlast. Mussolini je 31. oktobra imenovan za premijera. Do 1925. godine on je u potpunosti ukinuo demokratsku vlast u Italiji i, djelujući kao diktator, proglasio se Vođom (Il Duce).

Godine 1939. formaliziran je Pakt od čelika između Mussolinija i Hitlera. Kasnije te godine, na početku Drugog svjetskog rata, Mussolini je bio neodlučan i nije se želio uključiti u borbe. Ipak je ušao u rat 1940. godine. Zbog već postojećih problema s resursima i ekonomske ograničenosti, Italija se loše nosila u ratu. Kada su saveznici iskrcali na Siciliju 1943. godine, italijanska je vlada uhapsila Mussolinija.

Iste je godine likvidiran zajedno sa svojom ljubavnicom Clarom Petacci dok su pokušavali pobjeći u Švicarsku. Njihova tijela bila su naglavačke obješena u Milanu.