Koalicija “Crni petak” odlučila je da neće potpisati sporazum 25. novembra na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, odnosno na dan rasprodaje - „Crni petak“ . Država može na rasprodaju i neki drugi dan. “Mrska osmorka”, kako je nazivaju po društvenim mrežama prema imenu Tarantinova filma, koalicioni sporazum s Draganom Čovićem i HDZ-om potpisat će na nekadašnji veliki jugoslavenski praznik Dan republike - 29. novembar.

Dan republike je u bivšoj Jugoslaviji bio praznik kojim se obilježavalo 2. zasjedanje AVNOJ-a na kojem je utemeljen federalni ustroj Federativne Narodne Republike Jugoslavije (FNRJ).

Ako uzmemo u obzir da se veći dio osmorkine baze nikada nije prestao osjećati nekom vrstom mutiranih jugokomunista i javno cmizdriti za bivšom državom, a zatim na to dodamo da je Dragan Čović nekada bio deklarirani Jugosloven koji se potpisivao ćirilicom, ovaj datum sasvim priliči koalicijskom potencijalu te družine i vjerujemo da nije slučajno izabran.

Moglo bi biti zanimljivo ako osmorka s Draganom Čovićem, kako su najavili u sporazumu, “reformiše” sigurnosno-obavještajni sistem, RTV sistem i Izborni zakon. S obzirom na osvetničku narav i otvorene prijetnje može se pretpostviti da nas čeka neka nova UDBA, koja će goniti i isljeđivati svaki „verbalni delikt“ na raznim sarajevskim procesima. Ne bismo se začudili da pritom Borka Rudić bude ona koja će slati krivične prijave u ime građanstva i čuvanja „našeg načina života“.

I Elmedin Konaković bi mogao doći na svoje. Naredne godine se navršava 40 godina od hapšenja Mladih muslimana na čelu s Alijom Izetbegovićem. Budući da je Konaković najavio hapšenja SDA-ovaca ne bi nas začudilo da s radošću preuzme ulogu Duška Zgonjanina, dok bi Aljoša Čampara popunio kvotu isljednika Munira Alibabića Munje, a Dubravko Čampara  kvotu sudije Rizaka Hadžića. Iako smo uvjereni da bi Rabija Čampara u 2023. godine bila idealna za ulogu zamjenice Okružnog tužilaštva Edine Rešidović iz 1983. godine, bez sumnje možemo najaviti da će tu kvotu popuniti Naša stranka i njena gruba polovica Sabina Ćudić.

Također, bez sumnje možemo najaviti da bi kvotu bivših novinara-isljednika „Oslobođenja“ mogli sasvim uspješno zamijeniti Senad Hadžifejzović, Ivana Marić, Senad Pećanin i ostali.