Istaknuti desničarski komentator, političar i borac za Brexit, Nigel Farage, optužio je mlade muslimane da mrze britanske vrijednosti. Govoreći za Sky News, Farage, koji je trenutno počasni predsjednik stranke protiv imigracije, Reform UK, rekao je: "Imamo sve veći broj mladih ljudi u ovoj zemlji koji ne podržavaju britanske vrijednosti." Bivši čelnik Stranke nezavisnosti Ujedinjenog kraljevstva dodao je: "Zapravo, mrze mnogo toga za što se zalažemo. Mislim da ih vidimo na ulicama Londona svake subote."

Kada ga je voditelj Sky Newsa Trevor Phillips upitao da pojasni je li mislio na muslimane, Farage je rekao da prije nego što je utvrdio da 46 posto zajednice podržava Hamas, organizaciju zabranjenu u Velikoj Britaniji.

Dugogodišnji kritičar imigracije, Farage je u svojoj retorici često ciljao na muslimansku zajednicu. Bivši bankar također je bio čelnik pokreta za Brexit, koji je uspješno vodio kampanju za izlazak Britanije iz Evropske unije na referendumu održanom 2016. godine.

Jedan poster koji je otkrio tokom kampanje prikazivao je horde izbjeglica kako ulaze u Evropu s natpisom: "Prelomna tačka". Farageovi komentari dolaze uoči općih izbora u Velikoj Britaniji, koji se trebaju održati četvrtog jula.

Imigracija i položaj muslimanske zajednice u britanskom društvu teme su koje političari redovno koriste kako bi okupili svoje pristalice tokom izbornih razdoblja. Dok su desničari pozdravili njegove komentare, nekoliko političkih stranaka i slavnih osoba dalo je izjave osuđujući Faragea.

Anne-Marie Trevelyan, ministarka vanjskih poslova u vladajućoj konzervativnoj vladi, podržala je Farageove komentare, tvrdeći da neki muslimani "žele osporiti britanske vrijednosti".

"Postoji vrlo mali udio onih za koje žele osporiti one vrijednosti koje cijenimo u Ujedinjenom Kraljevstvu, a to su britanske vrijednosti", rekao je Trevelyan. Međutim, laburistička zastupnica Stella Creasy rekla je: "Neću dijeliti Farageove podle i činjenično netačne komentare o muslimanima i imigraciji. Ovo bubnjanje mržnje samo će postati glasnije ako ga ne uguši kakofonija solidarnosti", upozorila je. Satiričar Jolyon Rubinstein također je dodao: "Da je Nigel Farage upotrijebio riječ Jevrej umjesto Musliman, danas bi bila na vrhu svake naslovne stranice."