Milijarder Elon Musk predlaže da se zaključi njegova prvotna ponuda o kupovini društvene mreže Twitter za 44 milijarde dolara, pokazao je u utorak izvještaj o vrijednosnim papirima.

Dogovorom bi najbogatiji čovjek na svijetu postao vlasnik jedne od najutjecajnijih medijskih platformi i okončao mjesece turbulentnog parničenja.

Musk, izvršni direktor Tesle, proizvođača električnih automobila, preuzet će kompaniju koju je prvobitno planirao kupiti u aprilu, ali se kasnije predomislio.

Dionice Twittera skočile su za 12,7 posto na 47,93 dolara prije nego što je po drugi put zaustavljeno trgovanje, dok su dionice Tesle narasle za oko 2,4 posto.

Vijesti dolaze uoči očekivanog sučeljavanja između Muska i Twittera na sudu u Delawareu 17. oktobra, kada je Twitter planirao tražiti od suda na natjera Muska da zaključi dogovor za 44 milijarde dolara.

Musk se u aprilu složio da će kupiti Twitter za 44 milijarde dolara, no unutar nekoliko sedmica rekao je da je broj lažnih bot računa na platformi veći nego što je Twitter procjenjivao. Twitter je tvrdio da botova ima manje od pet posto. 

Musk, jedan od najistaknutijih tviteraša, ustvrdio je u julu da može odustati od dogovora jer ga je Twitter naveo na krivi trag što se tiče broja stvarnih korisnika i sigurnosti korisničkih podataka.

Muskov pravni tim rekao je 27. jula da se iz pribavljenih dokumenata može iščitati da se broj lažnih računa na platformi kreće između 5,3 posto i 11 posto.

Nagodba između dvije strane ponovno bi oživjela strahove određenog broja Twitter korisnika o Muskovim planovima za platformu, koja je uklonila istaknute političke konzervativne glasove. Pristaše Donalda Trumpa nadaju se da će Musk reaktivirati račun bivšeg američkog predsjednika, kojem je zabranjen pristup mreži nakon 6. januara, kada su njegove pristaše napale Kapitol.

Kupovina Twittera omogućila bi Musku, jednom od najistaknutijih i najglasnijih poduzetnika, megafon za njegove stavove. Koristio je Twitter za poticanje kontroverzi, uključujući i to kada je u ponedjeljak iznio mirovni plan za ukrajinsko-ruski rat koji je kratko zatim kritizirao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tekstualne poruke koje su izašle na vidjelo nakon parničenja pokazale su da se Musk planirao boriti sa spamom tako što bi verificirao račune, želio je da se Twitter makne od oglašavanja prema sistemu pretplate i da se usvoje usluge poput novčanih transfera.

Nagodba prema originalnoj cijeni također će omogućiti Musku da finansira kupovinu bez ikakvih komplikacija.

Musk je već prodao dionice Tesle vrijedne 15,4 milijardi dolara otkad se složio da će kupiti Twitter. Rekao je da ne planira dodatno prodavati još svoga udjela u Tesli, iako neki analitičari smatraju da će se to dogoditi kako bi finansirao kupovinu.

S obzirom na to da je Twitter već dobio potporu dioničara da se kompanija proda Musku, dogovor bi se mogao zaključiti u narednim sedmicama, ako se dvije strane dogovore o prvobitnim uvjetima.