Historičar Admir Mulaosmanović i kandidat SDA na proteklim izborima za državni parlament osvrnuo se na svom Facebook profilu na ponovni pokušaj prekrajanja izborne volje građana koja je otpočela u Kantonu Sarajevo 2018. godine.

Komentar prenosimo u cijelosti:

Tokom predizborne kampanje, tamo gdje sam imao priliku govoriti, nastojao sam ukazati na kreiranje haosa u bošnjačkom političkom spektru nakon izbora 2018. Svi se sjećamo na koji način je pobjednik u KS potpuno zaobiđen u pregovorima i kako je onemogućeno ondašnjeg nosioca liste SDA da uopće ponudi program rada mogućim partnerima. Politička nekultura je halabukom i medijskim spinovima napravila Šćetrojku. Rezultat? U KS stanje redovno, u ostalim djelovima BiH koncept neprihvaćen. Haos se nastavlja.

I sada svjedočimo pokušaju nametanja gubitnika na višim nivoima vlasti uz pomoć ambasada i stranih organizacija. Iako je politički nekorektno, sigurnosno suludo te društveno iracionalno poništavati volju naroda, izgleda da postoje egzibicionisti koji bi bošnjački narod dodatno ostavljali bez implementiranja njegove političke volje. HDZ ugrađen u Ustav, a Bošnjake će predstavljati nekolicina tipova.

Na državnom i federalnom nivou bošnjački narod je povjerenje dao SDA sa velikih cca. 25%. U SBK 33%, ZDK i TK 30%, USK 25%, HNK 20% i KS 18%. Ukoliko ambasadorčad misli da se ovo dominantna volje treba pogaziti onda mi ulazimo u još veći haos. A to više nije pitanje izbornih rezultata i koalicija. To je gaženje političke volje jednog naroda. SDA je prije 32 godine nastala da se to ispravi i više nikada ne dogodi.