Historičar Admir Mulaosmanović, ponukan kuknjavom tobožnjih opozicionara o navodnom ukidanju N1, napisao je na svom FB profilu osvrt o ovom slučaju. Komentar prenosimo u cijelosti. 

Digla se kuka, motika i još ponešto da spašava United Media od nikoga. Razlog nam je dobro poznat. Pitanje ponude i potražnje. Tržište što bi se kazalo. BHTelecom nezadovoljan ponudom koju ima United Media Group, posebno njegovi sportski programi, traži novi način saradnje.

Kada je potpisan ugovor kanali SportKlub imali su u programima NBA ligu, špansku ligu, englesku Premier ligu… Više nema. Dakle nema para kao prije. Jednostavno, BHTelecom ne želi da plaća kao do sada, a ovi bi da ubiru upravo kao i prije. Sporazum je teško postići i BHTelecom se odlučuje na raskid ugovora i izbacivanje kanala United Media iz ponude. Logično i poslovno opravdano.

Ali kuka i motika. I još ponešto. Za njih je to ukidanje N1, perjanice United Media i balkanskog, neki kažu, CNN-a. Traži se dizanje narodnih masa da se protestvuje.

Zašto i zbog čega teško će znati objasniti ali borba za slobode, medijske i ostale, mora nam biti u središtu interesovanja. Naravno, neće znati objasniti niti kako su slobode ugrožene ali, avaj, principi, principi. Pa još idu izbori, imidž, imidž.

No šta to radi United Media? Zanemarimo vlasništvo i historiju vlasnika Šolaka. Jedan od projekata United Media je, zamislite, snimanje serije o ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Ne bi bio neki značajniji problem da naslov serije nije “Doktor“. Ne ratni zločinac Karadžić već ljekar.

Kada je začeta ideja Filmski centar Srbije je financirao ovaj projekat sa blizu 400.000 KM prepustivši produkciju United Media i ciljem da se serija emituje tokom 2023. godine.

Objašnjenje priče je skandalozno. Dok sami naslov humanizira zločinca tako i radnja treba dati jedan ljudski, mio prikaz. Navodi se tako da je Karadžić povjerovavši u svoje moći - zločinac se skrivao i pretvarao da je isjelitelj - uspijevao činiti dobro.

S obzirom da su ga izdali njegovi čuvari imamo i jedan klasičan arhetip u kojem izdaja daje moralnu superiornost izdanom. No pored svega ovoga Filmski centar Srbije je reditelju preporučio da humor učini još prisutnijim i svježijim. Dobro je za seriju koja je već sama po sebi veliki projekat, vele.

Jedna, rekli bismo, fina dirljiva ekranizacija blasfemične knjige Jessice Stern “My War Criminal“ o ratnom zločincu (Radovanu) koji osjeća, voli i ima smisla za humor.

To producira United Media, medijska imperija koja je hegemonistički ušla na područje Zapadnog Balkana i ucjenjivala na mnoge načine svoje poslovne suradnike i protivnike. No zanemarimo i to. Poslovni svijet je divlji, bešćutan. Pitanje je kako izabrani zvaničnici, takozvani intelektualci i ini borci za “borbu zbog borbe“, dakle revolucionari bez cilja i smisla, imaju obraza ustati protiv poslovnog poteza BHTelecoma i tražiti od građana da zaštite ovu imperiju.

Odgovor je jednostavan. Niti su zvaničnici dostojanstvenici, niti su intelektualci svijest naroda, a revolucionari ionako slab dodir sa stvarnošću imaju. A ne bi smjelo, moralo bi biti potpuno nedopustivo, da nam javno mnijenje kreira jedan takav medijski mogul, takva imperija.

Zašto? Pa kada vam prikaže lijepu priču o Doktoru vjerovatno će mnogi osjetiti i simpatije prema zločincu. A to je i cilj.