Ono što nije mogao uništiti agresor svojim granatama i soldateskom upropaštavaju razni uhljebi, nesposobnjakovići i poltroni. Zbog pojedinaca koji se nalaze na položajima i funkcijama koje ne zaslužuju, firme ostaju bez radnika, škole bez đaka, a naselja bez ljudi. Sada su im na meti i domovi zdravlja. U Bosanskoj Krupi Domom zdravlja još od 2016. godine vlada Mujo Kekić, zubar iz Bosanske Otoke.

Kekić je na direktorsku dužnost došao kao kadar SDA, no čim je naslutio da bi mogao biti smijenjen, promijenio je partijsku pripadnost i priklonio se najprije stranci SBB BiH, a potom i NiP-u. Ovaj metod pronalaska dobre zaleđine radi održavanja na položaju Kekić je primijenio i kasnije tako što je pristupio Narodnom evropskom savezu (NES-u), koji je u narodu još uvijek poznat pod nazivom A-SDA.

Prelet mu je omogućio da opet bude na čelu bosanskokrupskog Doma zdravlja, no ovaj put kao vršilac dužnosti direktora. Namjere Kekićevih stranačkih šefova da ga postave za direktora ove zdravstvene ustanove omeo je dr. Zlatan Terzić, specijalista fiziolog iz Bosanske Krupe, koji se također kandidirao za direktora Doma zdravlja na konkursu objavljenom 2020. godine. Ipak, Terzić je odbijen, a za direktora ponovo izabran Mujo Kekić, koji nije ispunjavao uvjete konkursa.

Nakon što je na sudu dokazao da je Kekić nelegalno izabran, Upravni odbor Doma zdravlja, umjesto da postupi po presudi i za direktora imenuje Terzića kao kandidata koji ispunjava sve uvjete, odlučuje poništiti konkurs i onda imenuje Kekića za v. d.

Zubar Kekić onda odlučuje pokazati zube. Doktoru Terziću je zabranio da ordinira kao specijalist jednom sedmično u ZU Dom zdravlja u Bužimu pod izgovorom da specijalista mora imati najmanje 10 godina radnog staža u struci. I tako, umjesto da dolaze u svoj Dom zdravlja na besplatan pregled, Bužimljani moraju putovati na fizijatrijski pregled tridesetak kilometara u Bosansku Krupu, gdje pregled plaćaju 20 KM. Kako tvrde pacijenti, umjesto fiskalnog računa, dobiju odrezak iz paragon-bloka.

Osim doktora Terzića, na Kekićevoj su meti bili i drugi uposlenici Doma zdravlja. Navodno je specijalistu radiologa Admira Mašovića na razne načine maltretirao i ponižavao nazivajući ga pogrdnim imenima, pa je ovaj stručnjak napustio posao u Domu zdravlja i otišao u Sarajevo, gdje trenutno obavlja dužnost šefa Organizacione jedinice Novi Grad pri JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Specijalista internista dr. Salih Šahinović također više ne radi pa je veliki broj pacijenata iz Bosanske Krupe prinuđen da na internističke preglede odlazi u privatne ordinacije ili u Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. Doktorica Valbona Mahmutović napustila je „Dom zdravlja“ Bosanska Krupa i otišla u Veliku Kladušu, a otišao je i mladi ljekar Emin Musić, kome je Kekić dao otkaz.

Direktor Kekić zapošljava po svojoj volji, pa dobar dio novog medicinskog osoblja vjerno oponaša svog direktora, tako da su se po svojoj bahatosti, neetičnosti i neprofesionalizmu pročuli daleko van ove institucije. Zbog javašluka pojedinih uposlenika Doma zdravlja, dešavaju se brojne nemile scene i neprijatnosti koje sežu do granica fizičkog obračuna, a nerijetko se desi da liječnici čak odbiju pružiti pacijentu pomoć, što je slučaj koji se nedavno desio u ovom gradu, pa je bolesno dijete, umjesto u Domu zdravlja, liječničku pomoć dobilo u Hitnoj pomoći. Ono što je zabrinjavajuće jeste da nadležni organi vrlo malo poduzimaju ili ništa kako bi se stalo ukraj ovom problemu.

Kekić ima podršku članova Upravnog odbora Doma zdravlja koje je na tu dužnost imenovala stranka NES (A-SDA). U Domu zdravlja u Bosanskoj Krupi nedavno je zaposlena supruga bosanskokrupskog advokata i zastupnika u Skupštini Unsko-sanskog kantona. Također, na radno mjesto blagajnice zaposlena je supruga Kekićevog stranačkog kolege, općinskog vijećnika i člana Upravnog odbora Doma zdravlja.

Članu Upravnog odbora i njegovoj supruzi nedavno je ponuđena specijalizacija iz oblasti interne medicine, odnosno radiologije, a onda je planirano zaposlenje u Domu zdravlja. Drugom članu Upravnog odbora produžen je ugovor o radu iako je trebao biti penzionisan pošto je navršio 65 godina života. Direktor Kekić također bi trebao biti penzionisan u maju ove godine, no vrlo je moguće da neće uživati u penzionerskim danima. Neslužbeno saznajemo kako je njegov rad pod lupom istražnih organa te da bi protiv Kekića uskoro trebala biti podignuta optužnica za privredni kriminal i zloupotrebu položaja.