Lokalni izbori u Turskoj ne samo da su demonstrirali politički preokret, već su još jednom potvrdili sposobnost turskog društva da kroz demokratske procese traži odgovore na svoje trenutne potrebe i izazove, ocijenio je u razgovoru za Fenu nakon jučerašnjih lokalnih izbora u Turskoj vanjskopolitički ekspert sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu dr. Jahja Muhasilović.

Po njegovim riječima, ova izborna dinamika, koja je rezultirala gubitkom AKP-a, stranke Recepa Tayyipa Erdogana, u šest najvećih općina (Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa, Adana i Antalija), signalizira duboke društvene promjene te naglašava da je Turska, kao regionalna sila, prerasla svoje nekadašnje uske okvire.

- Slično kako je geopolitički prerasla svakodnevne pogranične čarke s Grčkom ili Irakom, postajući ozbiljna regionalna sila koja može projicirati moć daleko od svojih granica, tako su se i teme koje određuju ishod izbora promijenile - kaže Muhasilović.

Ekonomski prosperitet koji je došao s vladavinom AKP-a podigao je očekivanja glasača, postavljajući nove standarde za političke stranke u smislu prioriteta i tema koje se moraju adresirati.

Nakon što je AKP riješila većinu sigurnosnih pitanja i postavila temelje ekonomske održivosti, kaže Muhasilović, set prioriteta se dramatično promijenio. Danas, birači traže odgovore na pitanja koja prelaze tradicionalne političke okvire, uključujući unapređenje kvalitete života, ekonomsku stabilnost i odgovore na geopolitičke izazove.

- Posljednji izborni ciklusi u Turskoj, koji su se uglavnom svodili na borbu između AKP-a i CHP-a ili dvije ideološke koalicije predvođene ovim strankama, ukazuju na postepeno kristalisanje dvopartijskog sistema sličnog onome u Sjedinjenim Američkim Državama. Upravo, tranzicija na predsjednički sistem 2017. godine mogla bi dodatno ubrzati proces formiranja dvopartijskog sistema - ocijenio je.

Također smatra da se ovi izbori mogu smatrati indikatorom da je Turska na putu prema sveobuhvatnijem i inkluzivnijem političkom sistemu koji odražava njenu ulogu na međunarodnoj sceni. Također, potvrđuju visok stepen demokratije u zemlji, s obzirom da promjene u vlasti reflektiraju volju naroda za promjenom i adaptacijom na nove socioekonomske izazove.

- Budući politički pejzaž Turske, stoga, zahtijeva od političkih stranaka da se prilagode ovim novim očekivanjima, nudeći konkretna rješenja za širi spektar tema koje sada dominiraju javnim diskursom - zaključio je Muhasilović u razgovoru za Fenu.