Ono što se moglo vidjeti na Svesrpskom saboru u Beogradu je da je srpska politika odlučila da ipak i dalje ostane retrogradna politika i crna rupa na Balkanu, poručeno je sa redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" na temu "Odgovor na Svesrpski sabor", javlja Anadolu.

Uvodničar je bio profesor Jahja Muhasilović sa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

U srbijanskoj prijestolnici Beogradu u subotu je održan Prvi svesrpski sabor, nazvan "Jedan narod, jedan sabor - Srbija i Srpska", uz učešće najvišerangiranih dužnosnika Srbije i bh. entiteta Republike Srpske te predstavnika srpske zajednice u regiji.

Tokom dana je održana zajednička sjednica vlada Srbije i entiteta RS, sastanak predsjednika Srbije i čelnika RS-a Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, te potpisana Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Muhasilović je istakao da sabor nije imao domet kako su očekivali organizatori ali se ovaj događaj ne treba nikako, kako je kazao, zanemariti zbog prijetnji koje su upućene sa skupa.

"Ono što se moglo vidjeti na Svesrpskom saboru je da je srpska politika odlučila da ipak i dalje ostane retrogradna politika i crna rupa na Balkanu i jedan od generatora zla i nacionalizma na Balkanu", rekao je Muhasilović, napominjući da se to može shvatiti i iz članova usvojene deklaracije:

"Ono što je zanimljivo je da član 8 deklaracije govori kako je potrebno zaustaviti politike asimilacije Srba u susjednim državama, a to nas podsjeća na ono što se događalo 1980-ih godina kada je Memorandum Srpske akademije nauka i umetnosti adresirao slična pitanja."

Istakao je da Beograd vrlo često "izmišlja nepostojeće neprijatelje".

"Srpska politika je i dalje vrlo destruktivna, naročito prema Bosni i Hercegovini, a ono što je naročito zabrinjavajuće je što je politika Srbije dala podršku politici Dodika koja stalno govori o nekom razdruživanju sa Bosnom i Hercegovinom", istakao je Muhasilović, dodajući da je Svesrpski sabor pitanje koje bi trebalo da tretira i Vijeće za implementaciju mira (PIC) u BiH.

Naglasio je da Srbija kao susjedna država nema pravo da se miješa u unutrašnje prilike Bosne i Hercegovine.

"Mislim da je kranje vrijeme da se destruktivna politika Dodika zaustavi. Mislim da je krajnje vrijeme da se Dodik uhapsi i ne treba to odgađati i čekati povoljniji politički momentum jer mislim da je davno nastupio. Svi smo svjedoci da je Dodik davno prekršio crvene linije", kazao je Muhasilović, napominjući da se moraju zaustaviti njegove separatističke namjere:

"U suprotnom, bojim se da ćemo se probuditi u jednoj realnosti u kojoj će Bosna i Hercegovina postojati samo na papiru, a glavi politički, pravni ekonomski, kulturni, medijski i svi ostali faktori će biti isključivo kontrolirani od stane Beograda i Zagreba. Nadam se da u Bosni i Hercegovini ima dovoljno patriotskih snaga da ne dozvole da se nešto tako desi."

Profesor međunarodnih odnosa i geopolitike na kraju je poruči da se “moraju zaustaviti retrogradne politike koje se prelamaju preko Bosne i Hercegovine“.