Lijevo je Saša Grbić, a sjećamo se njegovih provokacija koje je iznio na zasjedanju NS RS kada je doslovno rekao da je on ponosni vojnik VRS. U istom obraćanju je potvrdio da je njegov otac pukovnik zločinačke vojske, presuđene za genocid i nebrojene ratne zločine. Grbić je infiltriran na zajedničku listu probosanskih snaga na prethodnim izborima. Tu ga je predložio banjalučki i stranački kolega Vojin Mijatović. Tako smo našom naivnošću došli do toga da je vojnik VRS u poziciji da u NS RS „zastupa“ interese onih koje je protjerala vojska u kojoj su on i njegov otac služili tokom višedržavne oružane agresije.

Do Saše Grbića je Adnan Šteta ministar iz Sarajeva koji je stao na stranu Vojina Mijatovića koji je poistovjetio multietničko rukovodstvo Republike Bosne i Hercegovine sa vrhom RS, koje je mahom presuđeno za genocid i ratne zločine, te otrovno plasirao tezu o „tri strane“. Kada je časni dio SDP-a Novi Grad, među kojima su mnogi bili branitelji u radovima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, tražio da bude pokrenut disciplinski postupak protiv Mijatovića zbog ove uvrede patriotama i falsificiranja naše skorašnje historije, Šteta je stao na Vojinovu stranu.

Da bi pojačao dojam, Šteta je otišao u Banjaluku, da lično podrži Mijatovića i Grbića, članove banjalučkog SDP-a, a da prkosi novogradskom SDP-u. Šteta je predsjednik Kantonalog odbora SDP-a Sarajevo i nije dao podršku braniteljima iz novogradske organizacije SDP-a, već je otišao kod Grbića, da mu se osmjehuje. Zato je antologijska ova fotografija kada Šteta, poput ekciklopedijskog primjerak beskičmenjaka, izdaje moralne, patriotske i demokratske vrijednosti čak i na štetu članova svoje partije. Zato nije ni čudo što je uz Grbića i Mijatovića kada ovi omalovažavaju i potvaraju Ramiza Salkića. Ako i ovo zbrojimo, dobićemo činjenicu da je Šteta uz pripadnika zločinačke VRS kada se bori protiv žrtve (logoraš) te iste paravojske.

Treba znati da je Grbić u NSRS glasao za SNSD-ovog četvrtog delagata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hrcegovine. A vjerovali ili ne, Grbić je u martu 2023. g. podržao i Radomira Lukić za sudiju Ustavnog suda RS. Lukića je 2005. g. Paddy Ashdown smijenio s' pozicije dekana Pravog fakulteta Pale zbog optužbi da je bio dio mreže podrške osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću. Nakon što su mediji objavili zapisnik sa ovog glasanja, Grbić je rekao, zamislite, da je slučajno gasao za Karadžićevog pomagača.

Vjerujem da je ovo Štetino stajanje uz Grbića i Mijatovića mučno i njegovim kolegama u mnogim organizacijama SDP-a, osim onom banjalučkom. Ne postoji patriota, bez obzira na stranačko opredjeljenje, koji će prihvatiti za normalno da je kantonalnom ministru bitniji i bliži Grbić i njegov otac pukovnik, od žrtava ideologije koju je oružjem provodila nečasna VRS po Gradačcu, Olovu, Bužimu, Dobrinji, Goraždu, Brčkom...

Zbog svega je ova fotografija Štetinih emocija koje osjeća prema vojniku VRS koji glasa za Karadžićeve pomagače, primjer ministrovog moralog potonuća i podaničke snishodljivosti prema agresorskim vojnicima. Ova slika je još i sablasnija ako znamo da je Šteta došao kod Grbića, a neće kod svojih partijskih kolega u Sarajevu. Ovaj prizor je za uokviriti, radi podsjećanja i ibreta...