Muamer Zukić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na svom Facebook profilu napisao je da je danas bio u zgradi Parlamenta FBiH, u kojoj je boravio visoki predstavnik Christian Schmidt, gdje se sastao s rukovodstvom ovog doma.

Kako stoji, zvali su ga neki novinari i pitali o čemu se radi. Ističe da su, prema njegovim saznanjima, razgovarali o modelima izaska iz krize uspostave vlasti u FBiH, gdje Dom naroda ima veliku ulogu.

"Ovim putem želim upoznati javnost da, kao član Kolegija ovog doma i predsjednik Kluba Bošnjaka, ne znam ništa o ovom sastanku, osim ono što sam slučajno vidio i čuo. Niko me ni o čemu nije obavijestio. Napominjem da rukovodstvo Doma nema nikakve posebne nadležnosti, osim onih proceduralne naravi, odnosno onih koji se odnose na zakazivanje i vođenje sjednice. Rukovodstvo Doma naroda nema nikakav drugi legitimitet niti nadležnost", stoji u objavi Zukića.

Dalje navodi kako je ovaj dom organiziran kao "Dom NARODA", i da se zato tako i zove, te da ključnu ulogu u onim pitanjima koja su suštinske, a ne proceduralne naravi, imaju klubovi naroda.

"Zato iznenađuje da ovaj sastanak nije organiziran s Kolegijem, kojeg čine i predsjednici klubova naroda.

S obzirom da rukovodstvo Doma čine predstavnici 'Trojke' i HDZ-a, otvara se sumnja da su svjesno izostavljeni predsjednici klubova, kako se ne bi čuo glas 'druge strane', a konsultacije su kao obavljene. Napominjem da je Dom naroda završio svoj posao u vezi s uspostavom vlasti, bar u ovoj fazi. Zato se nameće pitanje zašto je Dom naroda SAD bitan? Jedini odgovor je da se planira nametnuti rješenje koje bi predviđalo ulogu Doma naroda i u ovoj fazi, a to znači preglasavanje unutar rukovodstva Federacije. Svima je jasno da bi to praktično značilo preglasavanje Bošnjaka, jednako kao što danas nisu pozvani na razgovor oni koji imaju pravo i nadležnost da nastupaju u ime bošnjačkog naroda", zaključuje Muamer Zukić.