Kad god Hamas i Izrael pregovaraju o razmjeni zarobljenika, ime Marwana Barghoutija, istaknutog vođe Fataha palestinskog Nelsona Mandele, nalazi se na vrhu liste.

Njegovo ime je 2011. godine predstavljeno kao dio sporazuma o razmjeni u kojem je više od 1.000 Palestinaca oslobođeno za izraelskog vojnika Gilada Shalita, ali Izrael je odbio da ga pusti. U okviru tog sporazuma sadašnji čelnik Hamasa u Gazi Yahya Sinwar pušten je iz izraelskog zatvora.

U trenutnim pregovorima o prekidu vatre, Hamas je još jednom zatražio Barghoutijevo oslobađanje, ističući koliko je on još uvijek važan u palestinskoj politici uprkos više od dvije decenije zatvora.

Historijska figura

Barghouti, bivši vođa Fatahove militantne frakcije Tanzim, uhapšen je 2002. godine i osuđen na pet doživotnih zatvora. Lider Fataha je uvijek tvrdio da je njegovo suđenje bilo nelegitimno. Uprkos zatvoru, zadržao je aktivnu ulogu u palestinskoj politici i postao je nacionalni simbol Palestinaca. Prema anketama, on je konstantno favorit da naslijedi Mahmouda Abbasa na mjestu predsjednika Palestinskih vlasti (PA).

Kao simbolu palestinskog otpora izraelskoj okupaciji, njegovo višedecenijsko zatvaranje samo je povećalo legitimitet među Palestincima, posebno mladima, i u oštroj je suprotnosti s Abasom i PA, koji se smatraju korumpiranim i odvojenim od društva. Osim toga kako bi njegovo oslobađanje moglo utjecati na pregovore o prekidu vatre u Gazi, Barghouti se također smatra personom koja ujedinjuje i koja bi mogla preuzeti vitalnu ulogu u palestinskoj politici u budućnosti.

Palestinski analitičar Ismat Mansour, koji je proveo 20 godina u izraelskim zatvorima između 1993. i 2013. godine, rekao je za The New Arab da bi oslobađanje Barghoutija poboljšalo imidž Hamasa u javnosti među Palestincima.

„Barghouti simbolizira palestinsku borbu protiv okupacije, zbog čega je za Hamas presudno da ga oslobodi zbog njihove popularnosti i kredibiliteta, jer ga je zatočeništvo uzdiglo do kultne figure, koja se smatra bliskim ljudima, a patnja u zatvoru ga čini modelom liderstva za Palestince", rekao je on.

Tahani Mustafa, viši palestinski analitičar u Međunarodnoj kriznoj grupi (ICG), smatra da iako Barghouti nije 'politička životinja' i stoga ga palestinske frakcije ne vide kao prijetnju zbog njegovog nedostatka ozbiljnih političkih ambicija, on je ipak kandidat koji može ujediniti različite frakcije.

"Iako je neizvjesno da li bi njegovo oslobađanje moglo biti ključno ili kršenje dogovora u tekućim pregovorima između Izraela i Hamasa o prekidu vatre, Barghoutijevo potencijalno oslobađanje moglo bi promijeniti igru ​​Palestincima", rekla je ona.

“On je uvijek bio na Hamasovoj listi za razmjenu kada je pregovarao o zatvorenicima ili taocima. Sve palestinske frakcije slažu se da bi on bio kandidat za ujedinjenje. Međutim, teško je predvidjeti hoće li ga Izraelci pustiti."

Simbol za Palestince

Khalil Shikaki, profesor političkih nauka i direktor Palestinskog centra za istraživanje politike, smatra da bi za Barghoutija bio izazov da bude oslobođen. Dok je bivši izraelski premijer Ehud Olmert javno pristao na oslobađanje Barghoutija tokom pregovora s Hamasom 2008. godine, Netanyahu je odbio da ga pusti 2011. tokom pregovora za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Shalita.

"Izrael vjeruje da će, ako oslobode Barghoutija, on ujediniti Palestince. I, naravno, Netanyahu to ne želi, također zato što se na Barghouti gleda kao na nekoga s 'krvlju na rukama', a postoji snažno odbijanje puštanja ljudi na slobodu poput njega”, rekao je Shikaki.

“Stoga će Izraelu biti veoma teško da ga oslobodi u tekućim pregovorima. Izrael na kraju možda neće imati drugog izbora nego da to učini, ali će u Izraelu biti veliki otpor tome, posebno Netanyahua."

Moguće oslobađanje Barghouti također se povezuje s budućnošću Palestine i Palestinaca 'dan nakon' agresije na Gazu. U tom smislu, Barghouti predstavlja političko bogatstvo za sve palestinske frakcije, uključujući Hamas.

Ujedinjenje palestinskih frakcija

Hamas i Fatah djeluju veoma različito kao političke frakcije u smislu strategije. Dok Fatah ima specifične aspiracije i kompromitovane interese, Hamas se prvenstveno identificira kao pokret otpora s jasnim političkim ciljem nacionalnog oslobođenja. Ali obje strane priznaju neophodnost saradnje sa drugima da bi se postigli njihovi ciljevi, preferirajući saradnju, a ne isključivo dominaciju. U tom kontekstu, Barghouti bi mogao premostiti jaz između različitih frakcija.

"Sve različite palestinske frakcije mogu se ne slagati oko mnogo različitih stvari. Ali ako postoji jedna stvar oko čega se svi ujedinjuju, to je otpor i pravo na nacionalno oslobođenje", rekao je Mustafa iz ICG-a.

Shikaki je objasnio da bi potencijalni Barghoutijev povratak u palestinski politički život mogao uzdrmati Fatah kao političku stranku. Iako je Abasova privatna reakcija ostala nepoznata, on će javno podržati Barghoutija.

Barghouti se smatra objedinjujućom figurom koja bi mogla preuzeti vitalnu buduću ulogu u palestinskoj politici. [Getty]

"Nema sumnje da će, javno, Abas biti snažno za Barghoutijevo oslobađanje. Barghouti je visoki član rukovodstva Fataha i član Centralnog komiteta Fataha i veoma je popularan. Abas neće imati izbor nego da izrazi najsnažniju podršku njegovom oslobađanju", rekao je.

Za Izrael, međutim, promjena unutar Fataha s Barghoutijem kao političkim liderom mogla bi predstavljati izazove na okupiranoj Zapadnoj obali, jer bi njegovo oslobađanje moglo rezultirati smanjenom saradnjom između Fataha i Izraela, što bi promijenilo status quo.

Međutim, to zavisi od političkog konteksta. Ako uslovi za Palestince ostanu isti, Barghouthi bi, ukoliko preuzme predsjedništvo ili vodstvo Fataha, vjerovatno zauzeo znatno čvršći stav prema Izraelu na svim frontovima, uključujući saradnju u sigurnosnim i građanskim pitanjima, za razliku od Abbasa. Shikaki je napomenuo da im je iz Hamasove perspektive Barghouti bliži od bilo kojeg drugog lidera Fataha u smislu dobrodošlice reintegraciji Hamasa u politički proces.

"Barghouti bi mogao olakšati pomirenje između Fataha i Hamasa i ujediniti Zapadnu obalu i Gazu. Hamas vjeruje da je Barghouti ujedinitelj, za razliku od Abbasa, koji se doživljava kao razdjelnik", rekao je.

Barghouti i Sinwar su također bili zajedno zatvorenici u izraelskim zatvorima, što je činilo vjerovatnijim da bi mogao raditi s Hamasom.

"Ako Barghouti bude oslobođen, razdvajanje između Fataha i Hamasa će se završiti. On će donijeti svoju popularnost i kredibilitet među palestinskim narodom. Dovest će druge vođe, bivše zatvorenike i najmlađe ljude iz Fataha. Sve te ljude koji su sada korumpirani i nepopularni na palestinskim ulicama biće uklonjeni iz palestinske politike, a to će biti dobro za nas", rekao je Mansour.

Međutim, Mustafa je mnogo oprezniji u pogledu onoga što bi Barghouti mogao učiniti ako bi bio pušten.

"Neizvjesno je. Zatvor na jako dugo vrijeme može promijeniti ljude i bitni su uslovi njegovog puštanja na slobodu i politička dinamika koja ga okružuje. Mogao bi se pojaviti kao značajna ličnost, mijenjajući palestinsko vodstvo, ili bi mogao legitimirati i održati status quo", ona je rekla.

“Moglo bi ići na bilo koji način. Njegova sloboda bi mogla potaknuti oružani otpor ili biti kooptirana od strane određenih frakcija unutar Fataha. Teško je predvidjeti u kojem smjeru bi se usmjerio."