Prije nekoliko dana Feđa Štukan, glumac iz Sarajeva, dao je intervju za srbijanski Nedeljnik, pod naslovom "Intervju sa zabranjenim čovekom - Malo je gradova hrabrih kao Beograd". Štukan je, između ostalog, novinaru Urošu Jovičiću govorio o svojoj ulozi tokom oružane agresije na Republiku Bosnu i Hrercegovinu, mada je ni novinar ni njegov gost ne nazivaju tim imenom.

Na Jovičićevo pitanje šta je radio tokom rata u Bosni i Hercegovini glumac je odgovorio: „U ratu sam bio snajperista jedan dan i istina je- pucao sam da ubijem, ispalio sam osam metaka u čovjeka iz lovačkog karabina s optikom, ali sreća me je poslužila i promašio sam“.

Nakon što je pročitao intervju, na svom Facebook profilu oglasio se ratni komandant Nezim Halilović Muderis. Njegov status prenosimo u cijelosti.

KAKO JE GLUMAC TOKOM VIŠEDRŽAVNE ORUŽANE AGRESIJE POMAGAO NEPRIJATELJIMA

Nedavno je objavljen intervju sa osobom koja se bavi glumom, a bila je formalno u redovima branitelja. Pitan je F. Štukan o njegovoj ulozi tokom višedržavne oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, pa je odgovorio: „U ratu sam bio snajperista jedan dan i istina je - pucao sam da ubijem, ispalio sam osam metaka u čovjeka iz lovačkog karabina s' optikom, ali sreća me je poslužila i promašio sam.“

Opasno je što je ovakva teza dospjela u javnost, a osjeti se da je nekima čak i prihvatljiva. Moramo jasno ukazati na ovaj kukavičluk i izdaju. Naime, tokom višedržave oružane agresije na našu Domovinu, mi smo bili prisiljeni uzeti puške u ruke i braniti se i nakon Allahove Svemoći i Pomoći to nas je spasilo. Odlučna i jedinstvena odbrana od napadača. Da nismo gađali i pogađali, svuda bi bile Srebrenice, nas kao naroda ne bi bilo, a i Država bi bila rastrgana između dvije susjedne velikodržavne aždahe. Zato je neprihvatljivo i sramno da se napadnuti hvali, jer nije ubio napadača. Zamislimo situaciju da neko tuče našu majku, kida joj šamiju, ubada je nožem, a mi pokušavamo pomoći i u prepričavanju svoje uloge kažemo „sreća me poslužila i nisam uspio nijednom udariti nasilnika“. Pogledajte ovu nemuškost i kukavičluk!

Mlađe generacije moraju rezonski razmišljati i odbaciti ovakve parole. Moraju znati da su pripadnici Armije i MUP-a bili suprotnost Štukanu. Mi smo dostojanstveno i hrabro branili živote, čast i Domovinu. Štukan zato nije jedan od nas. Društvo treba njega i ako ima neko sličan, označiti ih kao mekušce i slabiće. Ovakve teze, one koji ih iznose i šire, direktno pogoduju našem slabljenju i nesnalaženju, a onda i propasti. U momentu dok ti neko razara selo, grad, Domovinu, dok ti ruši džamije, dok ubija djecu na sankanju, majke u redovima za vodu, ovaj glumac tvrdi da je sretan jer je dao vremena krvoloku da to i dalje čini jer ga je promašio. Strašno. Zapamtite ovu izjavu, jer preko ovakvog narativa uvijek možete prepoznati one koji su spremni pomoći čak i zločincima, pretvarajući se da su u vašim redovima!"