Nakon sjednice Kolegija potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović kazao je novinara da SDP već od sutra kreće u hitno formiranje Vlade Federacije BiH jer je prioritet SDP-a formiranje Federalne vlade, a da će značajno usporiti sve procese imenovanja na državnom nivou.

Najavio je da će SDP podržati imenovanja samo za one institucije koje su važne za funkcioniranje države, dodajući da od danas više ne postoji Osmorka nego Sedmorka, budući da za njih partija "Za nove generacije" više nije dio koalicije.

Dodao je da su Stranka za BiH i Narodni evropski saveza (NES) u razgovoru političkih partner koji može biti u prvom ili krivom smjeru, kazavši da se sada analiziraju odnosi unutar koalicije, ali što se njega tiče davno je trebao biti manji broj stranaka.

Kako je ranije najavljeno sutra bi trebao biti održan sastanak sa partnerima kako bi pokušali postići dogovor o procesima formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i u kantonima, te je Mijatović kazao da će predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tada dati ostale informacije.

Također, potvrdio je da je dat nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, posebno u Unsko-sanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Utorak dan "D" za opstanak "Osmorke"

Ova sedmica mogla bi biti ključna kada je u pitanju opstanak "Osmorke" na federalnom nivou. U Socijaldemokratskoj partiji razočarani su epilogom glasanja u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine za delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje neće imati svog predstavnika.

Irfan Čengić, kantonalni zastupnik i delegat u Domu naroda Federacije BiH, unio je i dozu dramatike, pa je tako govorio i o "nožu u leđa".

- Petak je pokazao jednu nekorektnost prema SDP-u koji često prepušta svoje pozicije, sad iz kojih razloga, to morate pitati rukovodstvo stranke. SDP je najveća stranka, sama ima glasova koliko ostali, skoro pa zajedno i koja nosi ovu priču.

Nikakva vlast bez SDA nije moguća bez SDP-a, dakle jedini koji svoj politički kapital ulažemo je SDP, a onda dobijemo na nekim i krupnim stvarima, ali i sitnicama nož u leđa - izjavio je Čengić.


Danas se sastao vrh SDP-a, a iz šturih informacija koje je novinarima podjelio Mijatović jasno je da se Osmorka smanjila za jednog člana i Pokretu Za nove generacije.

No iz posljednjih nastupa čelnika SBiH Semira Efendića, jasno je da su razlozi zbog čega je došlo do "rastave braka" na državnom nivou produbljeni. Je li utorak dan "D" za opstanak "Osmorke" ili sve zainteresovane stranke tvrde pazar?

S druge strane, iz Stranke demokratske akcije (SDA) koja ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FBiH jasno i nedvosmisleno su poslali poruku da bez njih nema uspostave vlasti u ovom bh. entitetu, piše Faktor.