Nezavisni kandidat na listi 'Hrvatskog bila' u XI. Izbornoj jedinici za predstojeće izbore u Hrvatskoj, general Hrvatske vojske Ivan Tolj, izjavio je da treba obnoviti Herceg-Bosnu ukoliko se nastavi s narušavanjem položaja i uzurpiranjem pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

"Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ne bi potpisao Daytonski mirovni sporazum da je znao da se Washingtonski neće uvažiti i da će Hrvati biti izigrani", rekao je Tolj za Televiziju HercegBosne a prenosi Hina. Tolj se nalazi na drugom mjestu liste koju predvodi general Ljubo Ćesić Rojs u XI. Izbornoj jedinici.

Po njegovim riječima Hrvatska danas, kao članica NATO-a, EU-a i kao saveznica SAD-a, može pomoći da se spriječi uzurpiranje hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, gdje je, tvrde, u četiri navrata glasovima bošnjačkih birača kao predstavnik Hrvata izabran Željko Komšić.

"Za to sam da, ako ne bude nikako išlo u BiH, da se vratimo na postavke Herceg-Bosne. Morat ćemo to uraditi ili se pomiriti da smo sve izgubili", istaknuo je general Tolj.

Takozvana Hrvatska zajednica HercegBosna utemeljena je 18. novembra 1991. godine u Grudama, na dan pada Vukovara kako bi se Hrvati u Bosni i Hercegovini odbranili od agresije JNA i srpske strane.

U augustu 1993. godine prerasla je u takozvanu Hrvatsku Republiku HercegBosnu te je bila hrvatska teritorijalna i administrativna jedinica unutar BiH.

Washtingtonskim mirovnim sporazumom o uspostavi Federacije BiH iz marta 1994. godine, tzv. HercegBosna je postala sastavni dio hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH.

Presudom Haaškog tribunala za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije iz 2017. dio vodstva HercegBosne proglašen je krivim za udruženi zločinački poduhvat etničkog čišćenja Bošnjaka i pripajanja dijela bosanskohercegovačke teritorije Republici Hrvatskoj u što je, prema navodima presuda, bio umiješan i hrvatski državni vrh, predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom.

General Tolj ocijenio je nedopustivim dio presude o udruženom zločinačkom poduhvat navodeći kako su Hrvatska i Hrvati u BiH trebali pokrenuti reviziju.