Najmanje 14 Palestinaca je ubijeno, uključujući četiri žene i četvero djece, a desetine drugih je povrijeđeno u jutrošnjim izraelskim zračnim napadima u Pojasu Gaze, prenosi Anadolu.

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da je 11 Palestinaca ubijeno, a 15 povrijeđeno kada su izraelski borbeni avioni bombardirali kuću u naselju Al-Amal zapadno od Khan Younisa u južnom dijelu Pojasa Gaze.

Uporedo s tim, još troje Palestinca je ubijeno, a više ranjeno u izraelskom zračnom napadu na stambeni objekat u Ayn Jalutu u kampu Nuseirat u centralnom dijelu Pojasa Gaze.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas prošlog 7. oktobra, uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze do sada je ubijeno 40.200 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 93.000 osoba je ranjeno.

Tekuća blokada Gaze dovela je do ozbiljne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, ostavljajući veći dio regije u ruševinama.

Izrael se suočava i s optužbama za genocid na Međunarodnom sudu pravde, koji je naredio obustavu vojnih operacija u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište prije nego što je to područje napadnuto 6. maja.