Ime Aafia Siddiqui se ponovo pojavilo u američkoj javnosti. "Mata Hari Al Kaide”, kako su joj dali nadimak, vratila se u fokus medija nakon što je u američkom Colleyvilleu (Texas) naoružani napadač, kasnije identifikovan kao Malik Faisal Akram, 44-godišnji Britanac, ušao u sinagogu i uzeo taoce.

"Imam oružje i bombe", povikao je. S njim su u pregovore ušli stručnjaci FBI-a. Uvjeravao je da će odustati od napada ako oslobode njegovu “sestru” Aafiju Siddiqui, koja služi dugogodišnju kaznu za terorizam u Fort Worthu u Teksasu, izrečenu u New Yorku 2010. godine.

Jedanaest sati kasnije, guverner Greg Abbott je napisao na Twitteru da su "molitve uslišene". Nakon nekoliko detonacija, agenti su oslobodili tri taoca a otmičar preminuo od hitaca koji su ispalili uniformirani muškarci.

Akram, porijeklom iz Blackburna, na sjeveru Engleske, stigao je prije dvije sedmice na međunarodni aerodrom John F. Kennedy u New Yorku, a kasnije je kupio oružje koje je koristio u sinagogii.

" Aafia  nije umiješana u slučaj“, kazala je advokatica Marwa Elbially, koja je zastupa, na CNN-u. “On ne odobrava bilo kakvo nasilje koje se čini u njeno ime”, dodao je.

Aafia Siddiqui, 49-godišnja Pakistanka, naučnica, obavijena je velom tajne. Rođena u porodici srednje klase s roditeljima intelektualcima, praktičnim vjernicima, preselila se u SAD sredinom 1990-ih. Zahvaljujući dobrim ocjenama, primljena je na prestižni MIT u Massachusettsu, gdje je diplomirala. Zatim je doktorirala na Univerzitetu Brandeis.

Svoje je studije spojila s muslimanskim aktivizmom s kampanjama za Afganistan, Bosnu i Hercegovinu i Čečeniju.

Nakon terorističkih napada 11. septrembra 2001. godine, policija je 2002. godine ispitala nju i njezina supruga, s kojim je imala troje djece prije povratka u Pakistan i razvoda. Nekoliko mjeseci kasnije vratila se u SAD, navodno zbog ponuda za posao. Međutim, obavljala je zadatke a nakon šest mjeseci od razvoda udala se za Ammara al Baluchija, nećaka navodnog ideologa napada 11. septembra.

Zatim je došlo mračno petogodišnje razdoblje. Siddiqui je nestala između 2003. godine, kada je FBI izdao upozorenje da je vrlo opasna osoba, i 2008. Postoji nekoliko verzija. Da je bila zatočena u Bagramu, sjeverno od Kabula pa je zato postala poznata i kao "siva dama Bagrama".  Ili da je špijunirala za CIA-u i tajne službe svoje zemlje dok je radila za radikalne borce Al Kaide, pa otuda nadimak Mata Hari.

Godine 2008. uhapšena je u Afganistanu. U nejasnoj službenoj verziji navodno je, prilikom ispitivanja, uzela pušku M-4 od vojnika koji nju je čuvao i otvorila vatru, a da nije nikoga povrijedila. Njena osuda izazvala je dramu u Pakistanu. Tadašnji premijer Yusuf Raza Gilani nazvao ju je "kćerkom naše nacije" a u zatvoru je nedavno pretrpila teške ozljede nakon što je bila žrtva napada