Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić, koja je u ostavci, smatra da će na narednom zasjedanju doma 28. maja doći do njenog razrješenja s funkcije i da će za novog predsjedavajućeg biti imenovan zastupnik Naše stranke Dragan Mioković.

To bi se trebalo desiti u okviru rasprave o "izboru i imenovanjima", što je posljednja 13. tačka dnevnog reda, koji je predložen za sljedeću sjednicu. Uoči toga će, 17. maja, zasjedati Komsija za izbor i imenovanja, koja treba konačne prijedloge za imenovanja uputiti Zastupničkom domu na usvajanje, odnosno potvrđivanje.

- U radnim materijalima Komisije za izbor i imenovanja je i prijedlog Dragana Miokovića za mjesto predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Nadam se i vjerujem da će do tog imenovanja doći jer sam u ostavci od septembra prošle godine.

Nažalost, ranije nije moglo, ali Zastupničkom domu je trenutno najpotrebnije to imenovanje da na njegovom čelu bude čovjek koji se može tom poslu u punom kapacitetu posvetiti uključujući i samo vođenje sjednica. Kao što je poznato, iz zdravstvenih razloga nisam mogla više obavljati tu dužnost, ali sam je zbog nemogućnosti novog imenovanja obavljala s izuzetkom vođenja sjednica - izjavila je za Fenu Marinković-Lepić.

Jesu li Trojka i HDZ pripremili sve da 28. maja na sjednici Zastupničkog doma FBiH izglasaju Marina Vukoju?

Također, kaže da je u radnim materijalima i prijedlog imenovanja novog sudije Ustavnog suda BiH. Na tu funkciju, prema bodovima sa rang-liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje, prvorangirani je Marin Vukoja.

- S obzirom na činjenicu da ovaj sud već dugo ne funkcionira u punom sastavu, bilo bi dobro da dođe i do ovog imenovanja. Međutim, bez obzira na medijsku atraktivnost dva spomenuta imenovanja ništa manje vrijednim ne smatram i druga imenovanja do kojih će vjerujem doći 28. maja – istakla je.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, nakon sastanka koalicionih partnera (Trojke, HDZ-a i SNSD-a) jučer, izjavio je kako je imenovanje sudije Ustavnog suda BiH dogovoreno. Poznato je da HDZ insistira na imenovanju Vukoje, koji je blizak HDZ-u, a bio je ranije kandidat te stranke i za Dom naroda BiH.

Čović je rekao kako se većina stvari u Federaciji BiH "lagano privodi kraju". Dodao je da "ćemo imati sudiju Ustavnog suda nadati se za nekoliko dana. Dogovaramo se, to trebamo prenijeti i na nivo Vijeća ministara".