Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kršeći Ustav FBiH jednostranim prijedlogom za imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH ponovo pokušava izmanipulirati javnost i barem privremeno se osloboditi pritiska i opravdanih optužbi da blokira funkcioniranje ove institucije, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije (SDA).

"Činjenica je da Čavara nije dobio saglasnost potpredsjednika Mahmutbegović i Dunović. To mu je bila obaveza po Ustavu, u kojem se precizno navodi: "Sudije sudova Federacije imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost potpredsjednika i uz potvrdu većine delegata u Domu naroda". Umjesto toga, Čavara je samostalno imenovao sudije, što govori da mu namjera nije da rješava problem kojeg je sam napravio i zbog čega je uz ostalo završio na "crnoj listi", već da ga dodatno zakomplicira", ističu iz SDA.

Podsjećaju da je potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović za sudije Ustavnog suda predložila Izmira Hadžiavdića i Mustafu Bisića, obojicu iz reda Bošnjaka. Čavara nijedan od ta dva prijedloga nije uvažio, već je umjesto toga imenovao jednog sudiju iz reda Bošnjaka i jednog iz reda ostalih.

"Time, svjesno kršeći Ustav, pokušava narušiti etnički balans u Ustavnom sudu FBiH. Umjesto što krši Ustav, u namjeri da odgovornost za blokade isporuči nekome drugom, od predsjednika FBiH tražimo da povuče sporna imenovanja, te da uz saglasnost potpredsjednika izvrši imenovanja koja su u skladu sa Ustavom", poručili su iz SDA.