Britanski istraživači uspjeli su napraviti sistem koji prisluškuje pritiske na tipke i bilježi tačno ono što tipkate. Sistem to može učiniti čak i putem aplikacije za web konferencije kao što je Zoom.

Jedan od razloga zašto ljudi vole mehaničke tastature su glasni zvukovi tipkanja koje proizvodi dok ih koriste.

Ali, tim istraživača iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrio je nešto zbog čega bi i najveći ljubitelji takvih tastatura mogli biti ponukani razmisliti o tišem i diskretnijem računarskom dodatku, piše Tportal.

Zasad nije poznato je li ova prijetnja prisutna bilo gdje osim u laboratoriju istraživača sa Univerziteta Durham, Univerziteta Surrey i Univerziteta Royal Holloway u Londonu.

No, ako su se oni toga dosjetili, nije teško zamisliti kako će to učiniti i neko drugi.

Do prisluškivanja u dva koraka

Istraživači su razvili proces u dva koraka.

Prvi je snimanje odabira pritisaka tipki s određene tastature putem ugroženog vektora, poput pametnog telefona napunjenog ciljanim zlonamjernim softverom.

Drugi predviđa korištenje snimke za obuku algoritma za određivanje zvučnih razlika u zvuku svake pojedinačne tipke na tastaturi.

Po završetku procesa sistem može prepoznati šta se tipka do 95 posto tačnosti pri korištenju pametnog telefona za bilježenje zvuka. Kad je riječ o Zoomu i Skypeu, te su vjerovatnoće između 91,7 i 93 posto.

Pri testiranju su koristili Appleov MacBook Pro i pametni telefon iPhone.