Sredinom juna kabinet Mohameda VI. izvijestio je da se kralj Maroka zarazio Covidom19 tokom privatnog putovanja u Francusku, boraveći između svoje palače Betz sjeverno od Pariza i svog raskošnog privatnog hotela, u podnožju pariškog Eiffelovog tornja. Muhamed VI se u javnosti nakon toga pojavio za Kurban -bajram.

Tada je marokanski kralj amnestirao više od 900 osoba među kojima su neki bili i politički zatvorenici. Međutim, bio je prisiljen prekinuti kraljevsku zabavu a Ministarstvo Kraljevskog doma i protokola pravdalo je obustavu zdravstvenom situacijom zbog pandemije Covid-19.

Mohamed VI i dalje ima apsolutne ovlasti naslijeđene iz prošlosti no, okružen je gomilom savjetnika i rođaka koji pokušavaju uticati na njega pogotovo sada kada kima zdravstvenih problema. "Maroko proživljava najgoru krizu otkako je Muhamed VI došao na prijestolje", tvrde promatrači koji tvrde da su kraljevi zdravstveni problemi ozbiljniji od Covid-19.

Marokanski monarh prošao je dvije operacije na otvorenom srcu u posljednje dvije godine. Raskošni dolasci i odlasci u Pariz i njegovu periferiju samo raspiruju gluhi narodni bijes. Rastuće cijene goriva i osnovnih proizvoda degradirale su društvenu situaciju i pojačale kontrast između kraljevskih poziva na "vlastitu odgovornost" i "lahkoće" kraljevog ponašanja.

Na vrhuncu krize izazvane Covidom-19, Mohamed VI je od svojih podanika tražio "uzorno građansko ponašanje", na način da se izazove prisilna porodična "kontrola izdataka", otprilike u isto vrijeme kada su marokanski građani otkrili razmetljivost u pariškom privatnom hotelu, ispred Eiffelovog tornja, kupljenom po milionskoj cijeni od princa kraljevske porodice Saudijske Arabije.

Nakon najtežih trenutaka zdravstvene krize, uslijedila je energetska kriza s alarmantnim rastom cijena i pogoršanjem masovnog siromaštva. Kralj pribjegava nacionalnom i vjerskom patriotizmu kako bi pokušao potaknuti neku vrstu nacionalnog jedinstva.

Mohamed VI je pokušao pokazati znakove velikodušnosti, svojim nedavnim pomilovanjem više od 900 zatvorenika, ne samo političara i onih osuđenih za navodne zločine terorizma. Ali i dalje jača narodni pokret u Rifu, u gradovima kao što su Al Hoceima, Nador, Berkane ali i u drugim marokanskim gradovima, od Rabata do Tetouana.