U aprilu 2022., konzervativni američki think tank Heritage Foundation, koji radi sa širokom koalicijom od 50 konzervativnih organizacija, pokrenuo je Projekat 2025 - plan za sljedećeg konzervativnog predsjednika Sjedinjenih Država.

Vodeća publikacija Projekta, Mandat for Leadership: The Conservative Promise, opisuje jednostavnim jezikom i detaljima, na preko 900 stranica, kako bi druga Trumpova administracija (ako se dogodi) mogla izgledati.

Dokument sa iscrpljujućim tehnokratskim detaljima, fokusiran uglavnom na saveznu birokratiju, lako se uklapa uz Trampov projekat osvete. To je suština iza spektakularnosti Trumpovih skupova.

Izrada planova tranzicije za predsjedničkog kandidata je normalna praksa u SAD-u. Ono što nije normalno kod Projekta 2025, sa isprepletenom domaćom i međunarodnom agendom, jesu sami planovi. Oni za klimu i globalno okruženje, odbranu i sigurnost, globalni ekonomski sistem i institucije američke demokratije u širem smislu ciljaju na ništa manje od potpunog razbijanja i restrukturiranja kako američkog života tako i svijeta kakvog poznajemo.

Prema riječima predsjednika Heritage Foundation Kevina D. Robertsa, opasna agenda će “poraziti antiameričku ljevicu – u zemlji i inostranstvu”.

Preporuke uključuju potpuno ukidanje američkih Federalnih rezervi u korist sistema “slobodnog bankarstva”, potpuni preokret svih klimatskih politika Bidenove administracije, dramatično povećanje eksploatacije i upotrebe fosilnih goriva, okončanje ekonomskog angažmana s Kinom, proširenje nuklearnog arsenala i “sveobuhvatnu analizu troškova i koristi učešća SAD-a u svim međunarodnim organizacijama” uključujući UN i njihove agencije. I to nije sve.

Sama Australija se spominje samo sedam puta u sadržajnom tekstu, sa nejasnim preporukama da buduća administracija podrži „veću potrošnju i saradnju“ sa regionalnim partnerima u odbrani i pošalje politički podobnu osobu za ambasadora. Ali čak i ako se samo djelomično implementiraju, sveobuhvatne preporuke dokumenta imale bi značajne implikacije na Australiju.

Projekat 2025 napravljen je po uzoru na ono što Fondacija vidi kao svoj najveći historijski trijumf. Pokretanje prvog Mandata za liderstvo poklopilo se sa inauguracijom Ronalda Regana u januaru 1981. Do sljedeće godine, prema Fondaciji, “više od 60 posto njenih preporuka postalo je politika”.

Četiri decenije kasnije, Projekat 2025 pokušava da ponovi historiju.

Projekat nije direktno povezan s Trumpovom kampanjom: zapravo je privukao bijes u kampanji jer je pretpostavio previše. Trump nije u obavezi da usvoji bilo koji od njegovih planova ako se vrati u Bijelu kuću. Ali sam broj bivših Trumpovih zvaničnika i lojalista koji su uključeni u projekat, i njegova posebna posvećenost podršci povratku Trumpa, sugeriraju da bismo njegove planove trebali shvatiti vrlo ozbiljno.

Mnogo toga što se sada dešava u SAD je bez presedana. Trump, pretpostavljeni republikanski kandidat, trenutno je zaključan u sudnici na Menhetnu i brani se od krivičnih optužbi. Uprkos ovom spektaklu koji ne obećava, sadašnje ankete razdvajaju Bajdena i Trampa za samo 2 odsto, prema najnovijoj anketi. Ova godina će biti egzistencijalni test za američku demokratiju.

Četiri stuba

Odabrana metoda Projekta 2025 za inžinjering radikalnog preoblikovanja te demokratije ima zapanjujuće poznat birokratski pristup. Cilj mu je stvoriti sistem u kojem svaki potencijalni haos obuzdava administracija i birokratija ujedinjeni istom konzervativnom vizijom. Vizija počiva na četiri „stuba“.

Prvi stub je Mandat od 920 stranica – manifest za sljedećeg konzervativnog predsjednika (i glavni fokus ove analize).

Drugi stub je program regrutacije fondacije: neka vrsta konzervativnog LinkedIn-a koji ima za cilj da izgradi bazu podataka provjerenih, lojalnih konzervativaca spremnih da služe u sljedećoj administraciji.

Program je posebno osmišljen da „dekonstruiše administrativnu državu“: kod za korištenje Priloga F, izvršne naredbe iz Trumpove ere (od kada je poništeno), koja bi omogućila administraciji da jednostrano rekategorizira, otpusti i zamijeni desetine hiljada nezavisnih saveznih zaposlenika s političkim lojalistima.

Treći stub, „Akademija predsjedničke administracije“, obučavat će te nove regrute i postojeće poslušne zvaničnike o prirodi i upotrebi moći u američkom političkom sistemu, kako bi mogli djelotvorno i efikasno implementirati predsjednikov dnevni red.

Četvrti stub se sastoji od tajnog „Playbook-a“ – banke resursa stvari poput nacrta izvršnih naredbi i specifičnih planova tranzicije spremnih za prvih 180 dana nove administracije.

Četiri stuba se međusobno informišu. Mandat se, na primjer, udvostručuje kao alat za regrutaciju koji obrazuje buduće zvaničnike u složenim strukturama američke savezne vlade.

Odgovor na Trumpove neuspjehe

Mandat ne precizira ko bi mogao biti sljedeći konzervativni predsjednik, ali je jasno napisan imajući na umu Trumpa. Kako se navodi, "jedan par očiju koje čitaju ove pasuse bit će oči 47. predsjednika Sjedinjenih Država". Ono što Mandat ne može priznati je da je čovjek koji je namjeravao da bude 47. predsjednik bio ozloglašen po tome što nije čitao svoje izvještaje kada je zauzimao Ovalni ured.

Neizgovoreni cilj Projekta 2025 je ubrizgavanje neke ideološke koherentnosti u Trampizam. Cilj mu je da se fokusira ako ne na lidera, onda na pokret iza njega – nešto što se nije dogodilo u četiri godine između januara 2017. i januara 2021. Čitav projekat je odgovor na uočene neuspjehe i slabosti Trumpove administracije.

Vizija Projekta 2025 počiva na uništavanju i zamjeni birokratije koja je (po mišljenju njegovih autora) osujetila i potkopala Trumpovo predsjedništvo. Cilj mu je preoblikovati i reorganizirati “stav” moćnih ljudi koji kruže kroz pejzaž američke moći između istraživačkih centara, vlade i institucija visokog obrazovanja.

On izričito pozdravlja konzervativce u ovoj „misiji“ okupljanja „vojske usklađenih, provjerenih, obučenih i pripremljenih konzervativaca da krenu na posao prvog dana na dekonstrukciji administrativne države“. “Konzervativci”, u ovom okviru, nisu oni koji bi branili i štitili institucije i tradicije države, već desni radikali koji bi ih iz temelja promijenili.

Izbor jezika – „misija“, „vojska“ – takođe je namjeran. Mandat je u više navrata pravio razliku između “stvarnih ljudi” i onoga što smatra egzistencijalnim neprijateljima. “Amerika je sada podijeljena”, tvrdi se, “između dvije suprotstavljene sile”. Te snage su nepomirljive, a pošto se ta borba proteže u inostranstvo, “nema prostora za grešku”.

Ovo uokvirivanje Amerike i svijeta uključenih u egzistencijalnu bitku poduprto je granularnim, birokratskim detaljima – sve do preporuka za imenovanja na niskom nivou, izdvajanja budžeta i regulatorne reforme. Učinkovito razumijevanje – i korištenje – mašinerije američke moći je, vjeruje Heritage Foundation, od suštinskog značaja za pobjedu.

Zato Mandat ima 920 stranica, 30 poglavlja koje su napisale „stotine saradnika“ uz doprinos „više od 400 naučnika i stručnjaka za politiku“ i zašto sada može zatražiti podršku od 100 organizacija.

Analiza implikacija Projekta 2025 na svijet izvan Sjedinjenih Država

Klima i životna sredina

Krajem 2023., Donald Trump je od voditelja Fox Newsa Sean Hannitya upitao da li bi on bio "diktator". Tramp je odgovorio da neće, "osim prvog dana". U naletu izvještavanja koji je uslijedio, s pravom osuđujući i izlažući Trumpove ponovljene prijetnje američkoj demokratiji, razlozi budućeg predsjednika za dan diktature ostali su u sjenci.

Ali Trump je bio izričit: "Zatvaramo granicu i bušimo, bušimo, bušimo." Iako sam Trump možda nije u potpunosti ili čak usklađen sa specifičnim detaljima većine ciljeva Projekta 2025, o „bušenju, bušenju, bušenju“, oni su u velikoj mjeri usklađeni.

Tramp kaže da će prvog dana biti diktator

Mandat osuđuje ono što opisuje kao "radikalnu klimatsku agendu" i "Bidenov rat fosilnim gorivima", preporučujući trenutno povlačenje svih programa Bidenove administracije i ponovno uspostavljanje politike iz Trumpove ere.

Jedno od Bajdenovih potpisnih zakonodavnih dostignuća, Zakon o smanjenju inflacije, privlači veliku pažnju. Nije iznenađujuće, široka preporuka je da se Zakon ukine u cijelosti. Ali preporuke su takođe specifične: ukinuti "kredite i poreske olakšice za kompanije zelene energije", zaustaviti "programe koji daju grantove za naučne aktivnosti o životnoj sredini" i osigurati "ukidanje svih sredstava koja nisu već potrošena ovim programima". To bi uključivalo uklanjanje “saveznih mandata i subvencija za električna vozila”.

Sve u svemu, ima mnogo toga za "eliminisati" - riječ koja se u Mandatu pojavljuje preko 250 puta. U politici zaštite životne sredine, programi na eliminacionoj listi uključuju Korpus čiste energije, standarde energetske efikasnosti za uređaje, Ured za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju i Ured za demonstracije čiste energije u Ministarstvu energetike, te cijelu Nacionalnu upravu za oceane i atmosferu.

Ali ovo nije sve. Ukidanje programa, zakona, ureda i politika usmjerenih na klimu bilo bi praćeno dramatičnim povećanjem eksploatacije i korištenja fosilnih goriva – preokretom Bajdenovog „rata“.

Poglavlje o Ministarstvu unutrašnjih poslova, koje upravlja saveznim zemljištem i prirodnim resursima, preporučuje da „sprovodi prodaju nafte i prirodnog gasa na moru u najvećoj dozvoljenoj mjeri“ i ponovo pokrene program lizinga uglja.

To bi trebalo uključivati ​​povratak na planove prve Trumpove administracije da dodatno otvori Arktičko nacionalno utočište za divlje životinje za razvoj naftnih polja. Federalna regulatorna komisija za energetiku bi također trebala “ne koristiti ekološka pitanja poput klimatskih promjena kao razlog za zaustavljanje LNG projekata”.

S obzirom na veličinu i utjecaj američke ekonomije, ove politike bi neizbježno imale globalne implikacije. Autori Mandata to ne propuštaju: borba protiv „radikalne klimatske agende“ je i lokalna i globalna.

Poglavlje o Trezoru, na primjer, preporučuje da se konzervativna administracija "povuče iz sporazuma o klimatskim promjenama koji su štetni za prosperitet Sjedinjenih Država". To uključuje, konkretno, Okvirnu konvenciju UN-a o klimatskim promjenama i Pariški sporazum (iz kojeg je Trump povukao Sjedinjene Države 2020., a Biden se ponovo pridružio 2021.).

Analiza koju je napravio Guardian tvrdi da bi zajedno, ovi planovi za promjenu klimatskih mjera i ubrzanje vađenja i upotrebe fosilnih goriva bili "još ekstremniji za okoliš" od onih prve Trumpove administracije.

Ovo ne bi bio direktan slučaj da se SAD iz "dobrog" aktera na klimi vrati u "lošeg". Dok je Bidenova administracija predsjedavala nekim od najznačajnijih klimatskih zakona i akcija u historiji SAD-a, domaća proizvodnja nafte je također dostigla rekordnu razinu pod Bidenovim vodstvom. SAD je već drugi najveći emiter stakleničkih plinova u svijetu.

Nekoliko nacija, uključujući Australiju, moglo bi smatrati pogodnim da se sakriju iza mnogo eksplicitnije destruktivne politike buduće konzervativne američke administracije.

Prema modeliranju Carbon Brief-a sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji ne uključuje povećanje eksploatacije i upotrebe fosilnih goriva navedeno u Mandatu, druga Trumpova administracija mogla bi rezultirati povećanjem emisija „ekvivalentnim kombinovanim godišnjim emisijama EU-a i Japana, ili ukupni godišnji zbir od 140 svjetskih zemalja s najnižim emisijama štetnih plinova”.

To bi značilo, čak i bez uzimanja u obzir otvaranja novih rezervi nafte na mjestima poput Aljaske, „drugi Trumpov mandat […] bi vjerojatno prekinuo sve globalne nade da će globalno zagrijavanje održati ispod 1,5 C“.

Autori Projekta 2025 su, naravno, bez izvinjenja. Mandat zahtijeva da sljedeća konzervativna administracija „pređe u napad“ i potvrdi „američke energetske interese […] širom svijeta“ – do tačke uspostavljanja „strateške energetske dominacije punog spektra“, kako bi se povratio globalni primat nacije.

Svijet u plamenu: sigurnost i odbrana

Vraćanje tog globalnog primata u fokusu je Odjeljka 2 Mandata. U ovom dijelu se tvrdi da su ministarstva odbrane i država "prvi među jednakima" sa izvršnom vlasti, sugerirajući da bi međunarodni odnosi trebali biti glavni fokus za sljedeće konzervativno predsjedništvo. U njemu se tvrdi da će uspjeh takve administracije „djelomično biti određen time da li se [odbrana i država] mogu značajno poboljšati u kratkom roku“.

Zašto je to poboljšanje toliko važno? Jer, prema Mandatu, SAD vode egzistencijalnu bitku sa svojim neprijateljima, u „svijetu u plamenu“. Kina je, ne iznenađuje, glavna igra: “Najopasniji međunarodni neprijatelj Amerike”.

Prevlađujući fokus Mandata na Kinu i njegova procjena da se svijet nalazi u eri „takmičenja velikih sila“ nije radikalno različita od pozicije trenutne administracije – niti ostatka zapadnog svijeta. Ali predloženi odgovor Mandata je drugačiji.

“Sljedeći konzervativni predsjednik,” tvrdi Mandat, “ima priliku da restrukturira kreiranje i izvođenje američke odbrane i vanjske politike i resetuje ulogu nacije u svijetu.”

Za odbranu, ovo resetovanje znači obnavljanje „borbe kao svoje jedine misije“ i postavljanje svog najvišeg prioriteta „pobjeđivanje pratnje Komunističke partije Kine“. To znači raspuštanje Ministarstva domovinske sigurnosti i prebacivanje njegovih nadležnosti pod odbranu. Zatim preporučuje odjelu da pomogne u "agresivnoj izgradnji sistema graničnih zidova na južnoj granici Amerike" i rasporedi "vojno osoblje i hardver za sprječavanje ilegalnih prelazaka".

Uz ovu proširenu, agresivniju ulogu Pentagona, Mandat se zalaže za dramatično proširenje osoblja odbrane. Smanjenje snaga u Europi bilo bi kombinovano sa povećanjem „strukture vojnih snaga za 50.000 da bi se istovremeno nosile sa dvije velike regionalne nepredviđene situacije“.

Nije sasvim jasno kako bi se zapošljavanje tako brzo povećalo. Ali u jednom trenutku, Mandat preporučuje da se obavezni polaganje vojnog prijemnog ispita „od strane svih učenika u školama koje primaju federalna sredstva“. Ovo je jedna od mnogih stihova koja nagovještava radikalno preoblikovanje američkog života.

Čini se da su “dva velika nepredviđena slučaja” za koje se ministarstvo mora pripremiti kao “prijetnje” i Kine i Rusije. Međutim, kao što je duga borba oko američkog finansiranja Ukrajine pokazala, mnogi konzervativci koji se drže Trampa imaju ideološki afinitet s Putinovom Rusijom. Ovaj radikalni zaokret u novijoj historiji američko-ruskih odnosa označava jasnu napetost u konzervativnoj politici.

Mandat priznaje da Rusija sada "oštre podjele konzervativaca". Ali ne nudi pravu rezoluciju, sugerišući da bi to bilo prepušteno predsjedniku. Neizbježne kontradikcije poput ove prolaze kroz sve.

Čak i o Kini – jednom od rijetkih pitanja koje ujedinjuje konzervativce i liberale – Mandat može biti kontradiktoran. Jedno poglavlje, na primjer, brine o tome da Kina blokira pristup tržištu za Sjedinjene Države. Drugi se zalaže za potpuno razdvajanje tržišta.

Modernizirati, prilagoditi, proširiti: o nuklearnom arsenalu

Trump se više puta poigravao mogućnošću upotrebe nuklearnog oružja. Godine 2016. tadašnji kandidat je bio pod pritiskom zašto ne bi isključio njihovu upotrebu. Odgovorio je vlastitim pitanjem: „Zašto ih onda pravimo? Zašto ih pravimo?”

Kao predsjednik, Trump se u više navrata hvalio američkim nuklearnim arsenalom i razvojem oružja, i navodno je nezakonito uklonio povjerljive dokumente o nuklearnim sposobnostima iz Bijele kuće. Tokom njegovog predsjedništva, SAD su na Afganistan bacile i najveću nenuklearnu bombu, sa karakterističnom mizoginijom nazvanu “ majka svih bombi ”.

Trump je alarmirao nuklearne stručnjake govoreći o američkom nuklearnom oružju.

Mandat podstiče veći razvoj oružja. U njemu se tvrdi da bi se Ministarstvo energetike trebalo preusmjeriti na "razvoj novog nuklearnog oružja i pomorskih nuklearnih reaktora". Njegova preporuka da Sjedinjene Države "prošire" svoj nuklearni arsenal kako bi "istovremeno odvratile Rusiju i Kinu" posebno će zabrinjavati zagovornike neširenja.

Mandat također preporučuje sljedećoj administraciji „okončati neučinkovite i kontraproduktivne aktivnosti neširenja oružja poput onih koje uključuju Iran i Ujedinjene nacije“.

“Prijatelji i protivnici” u inostranstvu

Ovo jačanje američkog militarizma trebalo bi, prema Mandatu, biti popraćeno radikalnim potresom američke diplomatije. Sljedeća administracija bi trebala značajno preorijentisati stav američke vlade prema prijateljima i protivnicima – što će uključivati ​​mnogo iskrenije procjene o tome ko su prijatelji, a ko nisu. Ova preorijentacija mogla bi predstavljati najznačajniji pomak u osnovnim vanjskopolitičkim principima i odgovarajućim akcijama od kraja Hladnog rata.

U liniji koja neizbježno izaziva misli o promjeni režima, Mandat sugerira „možda je pravo vrijeme da se jače pritisne iranska teokratija […] i poduzmu drugi koraci da se Iran uvuče u zajednicu slobodnih i modernih nacija“. Naravno, šuti se o tome koliko se pogubnom pokazala promjena režima u vođenju američke vanjske politike u posljednjih pola stoljeća.

Mandat također predlaže povratak na pristup Trumpove administracije “teške ljubavi” prema učešću SAD-a u međunarodnim organizacijama, osiguravajući da nijedna strana pomoć ne podržava reproduktivna prava ili brigu, i da USAID, glavna nacionalna agencija za pomoć, “poništi sve klimatske politike”.

Sve bi to značilo postavljanje “političkih ambasadora sa jakim ličnim vezama s predsjednikom”, posebno na “ključnim strateškim pozicijama kao što su Australija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjene nacije i Organizacija Sjevernoatlantskog pakta (NATO)”. Konkretno u State Departmentu, “Niko na rukovodećim pozicijama ujutro 20. januara ne bi trebao biti na toj poziciji na kraju dana.”

Možda najznačajnije, Roberts u predgovoru Mandata tvrdi da „ekonomski angažman s Kinom treba prekinuti, a ne preispitati“. Poglavlje o Ministarstvu trgovine na sličan način zagovara „strateško odvajanje od Kine“.

S obzirom na veličinu i obim američke i kineske ekonomije, kao i manje nacije poput oslanjanja Australije na stabilne ekonomske odnose s obje, takvo „odvajanje“ od Kine, zajedno sa jačanjem militarizma, imalo bi značajne, široke posljedice.

Druga preporuka je da se Sjedinjene Države "povuku" i iz Svjetske banke i iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i "ukinu svoj finansijski doprinos objema institucijama". Globalne posljedice još radikalnijih prijedloga poput povratka zlatnom standardu, ili čak “potpunog ukidanja federalne uloge u novcu” u korist sistema “slobodnog bankarstva”, zaista su zapanjujuće.

Novi, zastrašujući svijet u nastajanju?

Projekat 2025 otvara prozor u moderni američki konzervativni pokret, dokumentirajući do najsitnijih detalja koliko se preorijentirao oko Trumpa i ideološke nekoherentnosti trampizma u širem smislu. Uspjeh, ili ne, ovog nastojanja da se ujedini pokret također će imati međunarodne implikacije, jer te iste organizacije i pojedinci njeguju svoje veze s krajnjom desnicom na globalnom nivou.

Iako je Trumpa, kao i uvijek, teško predvidjeti, postoje duge i duboke veze između njegove kampanje i pristalica i saradnika Projekta. Ništa nije neizbježno, ali ako se Trump vrati u Bijelu kuću, vrlo je vjerovatno da će mu se tamo pridružiti barem neke od preporuka, politika, autora i potencijalnih zvaničnika Projekta 2025. To uključuje ljude poput Petera Navara, bivšeg Trumpovog zvaničnika, lojaliste i autora mandata, koji trenutno služi četveromjesečnu zatvorsku kaznu zbog nepoštovanja Kongresa jer je odbio da se povinuje pozivu Kongresa tokom istrage 6. januara.

Mandat Projekta 2025 je ikonoklastičan i distopijski, nudeći mračnu viziju visoko militarističke i neoprostivo agresivne Amerike koja se uzdiže u “svijetu u plamenu”. Oni koji žele razumjeti Trumpa i pokret koji stoji iza njega i aktivnu prijetnju koju oni predstavljaju američkoj demokratiji, dužni su to shvatiti ozbiljno.