Na karti Evrope pojavila se nova država. U nedjelju je poznati francuski tviteraš (@gaspardoo) podijelio na Twitteru kartu koja pokazuje postojanje Listenbourga, zemlje koja graniči sa Španijom i Portugalom, stvorene da se ruga lošem poznavanju geografije Amerikanaca.

"Siguran sam da Amerikanci ne znaju ni ime ove zemlje", napisao je Gaspardo povodom ove jednostavne šale koja je postala pravi masovni fenomen.

U nekoliko dana publikacija je postala viralna na društvenim mrežama: već ima više od 28.000 pratitelja na Twitteru, račun do danas s više od 90.000 lajkova i hiljade dijeljenja. Čak su i korisnici interneta zaigrali igru, pa objavljuju publikacije sa navodnom historijom ove zemlje.

Listenbourg stoga ima nacionalnu himnu, inspiriranu britanskim „Bože čuvaj kralja“, zastavu, kartu, političku vlast... Njegovi sljedbenici, mnogi od njih izvan Francuske, šire fotografije navodnih turističkih mjesta i njegove bogate historijske baštine, u koju spada i sam Napoleon Bonaparte.

Stvoreno je nekoliko "službenih" Twitter računa koji predstavljaju različita ministarstva Escuchebourgeois vlade. Tvorac šale postao je predsjednik, sada poznat kao Gaspard Hoelscher, a nova je država čak dobila i lažnu stranicu na Wikipediji, koja je u međuvremenu uklonjena. Moderator online enciklopedije rekao je da bi šala trebala "ostati na Twitteru".

Prevaru je preuzeo i TikTok, gdje se pojavljuje nekoliko videa koji se provlače kroz historiju Listenbourga. Po njima država ima 59 miliona stanovnika, članica je UN-a i NATO-a od 31. oktobra 2022. godine, a nezavisnost je stekla 740. godine.

Razni brendovi i organizacije takođe su iskoristili šalu da se promoviraju, poput Amazona, telefonskog operatera Free, Netflixa, kompanije za dostavu Deliveroo ili čak Olimpijskih igara u Parizu 2024. koje su najavile tu zemlju među službenim delegacijama.

Ovaj fenomen zahvatio je i francusku politiku: Socijalistička partija je otvorila ogranak u zemlji, kao "prva politička snaga u zemlji", kako je objavljeno na svom Twitter nalogu. Listenburžoaska vlada, međutim, nije prihvatila ulazak krajnje desnog političara Erica Zemmoura u tweet prijevaru.

“Listenbourg je internetski meme kojemu nije namjera dovesti do političkog prisvajanja ili zauzimanja političkog stava. Ne podržavamo vašu stranku i molimo vas da izbrišete svoj tweet", objavljeno je na računu kao odgovor na Zemmourov tweet. Zemlja se proglasila "apolitičnom".