Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo, održao je press konferenciju u zgradi Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Povod je odluka o sastavu nove vlade Federacije BiH koju je predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine dostavila Lidija Bradara dostavila potpredsjednicima.

Bradara je sama donijela odluku, rekao je Lendo.

Predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) potpisala je odluku o imenovanju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i proslijedila je potpredsjednicima na potvrđivanje. Prema onome što se može vidjeti na dokumentu, Bradara je praktično odluku koju je sama donijela poslala potpredsjednicima da je prime k znanju.

U ranijim sazivima rukovodstva Federacije BiH najprije je predsjednik FBiH dobijao prijedlog za vladu FBiH iz stranaka, a po Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju treba da potpišu i predsjednik i dva potpredsjednika.

Ne mareći za Ustav, Bradara je sama potpisala odluku, čime je obezvrijedila ulogu potpredsjednika Federacije Refika Lende (SDA) i Igora Stojanovića (SDP).

Na odluci koju je proslijedila Bradara uopće nije predviđeno da je potpišu Lendo i Stojanović.