Laburistička stranka lijevog centra pobijedit će na općim izborima u Velikoj Britaniji ubjedljivo, pokazuju to izlazni rezultati. Time se završava 14-godišnja era konzervativne vladavine. Lider Laburista Keir Starmer postaje novi britanski premijer.

Predviđalo se da će laburisti osvojiti 410 mjesta, dok će konzervativci pasti na samo 131 mjesto, prema izlaznoj anketi, što znači da je britansko biračko tijelo bilo izrazito nezadovoljno vladavinom Konzervativaca.

Izlaznu anketu sinoć je sproveo Ipsos za BBC, ITV i Sky, a ona je i u prošlosti uvijek bila tačna. Glasovi su se brojali tokom cijele noći, a Starmer će vjerovatno zamijeniti Rishija Sunaka na mjestu premijera u petak.

Očekivani rezultati su ispod nekih, dramatičnijih predviđanja anketara tokom kampanje. Ali oni označavaju ozbiljan kolaps Torijevaca (Konzervativna partija) od posljednjih izbora 2019. godine, kada je bivši premijer Boris Johnson doveo stranku do ubjedljive pobjede.

Od tada je stranka ušla u žestok unutrašnji rat, padajući od lidera do lidera i od skandala do skandala. Starmer je svoju discipliniranu kampanju zakačio na obećanje od jedne riječi - "Promjena!"

Predviđa se da će Liberalni demokrati osvojiti 61 mjesto, prema izlaznoj anketi, i vratit će se kao treća po snazi ​​britanska stranka u Vestminsteru. Reform UK, desničarskoj populističkoj grupi, predviđeno je 13 mjesta, a Zelenoj stranci dva.

Starmer, bivši advokat koji je ušao u parlament 2015. godine i vukao svoju stranku prema centru otkako je preuzeo poziciju lidera 2020. godine, obećao je da će oživjeti britanske javne usluge, a da pritom čvrsto drži pod kontrolom rashode.

Njegova pobjeda predstavlja protuotrov za porast populističkog raspoloženja širom Evrope.

Ali populizam je igrao ulogu u priči o kampanji. Pobunjenička grupa Reform UK, predvođena Najdželom Faražom, otrgla je glasače od konzervativaca na terenu protiv migracija, dok su torijevci izgubili podršku centra u bogatim južnim regionima Engleske zbog demokratskih partija.