Portparol SNSD-a Radovan Kovačević reagirao je na izjave ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića o formiranju vlasti s Miloradom Dodikom i SNSD-om.

Rekao je da se Konakovića ništa nije pitalo.

- Tako nam sada Кonaković objašnjava i zašto je on formirao vlast sa Miloradom Dodikom i SNSD-om kao da se tu njega stvarno nešto pitalo, a sve ne bi li prikrio istinu da smo mi iz SNSD-a i Dodik izabrali njega i družinu iz sarajevske "Trojke" kako bismo mi završili stvari koje su bitne za Republiku Srpsku - istakao je Кovačević u izjavi za Srnu reagirajući na Кonakovićevu izjavu o Miloradu Dodiku.

Кovačević je rekao da su neke od tih stvari već završene, a od toga da li će završiti još neke koje su bitne za RS i SNSD zavisi i to da li će Кonaković i družina iz "Trojke" ostati dio većine na nivou BiH, prenosi Faktor.

- Ono što opet vidimo kada je u pitanju Кonaković, kao i svi drugi predstavnici političkog Sarajeva jeste jedno elementarno nepoznavanje i nerazumijevanje dejtonske BiH i ustavnog poretka u BiH. Tako nam Кonaković kaže da mi ne možemo govoriti da je BiH po nekom pitanju neutralna, jer, kako on tvrdi, tri četvrtine građana misli na jedan način u BiH.

Кonaković mora da shvati da je to prvo na jedan način apsolutno netačno, a osim toga i nebitno. Ono što je bitno za BiH jeste da ona ima stav, kada je u pitanju vanjska politika, samo onog trenutka kada se taj stav konsenzusom usaglasi na nivou Predsjedništva BiH, kada svoj sud daju predstavnici dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Sve dok tog stava nema, BiH je po svakom pitanju neutralna i nema stav - rekao je Кovačević.

On je dodao da je to nešto što bi bila osnovna stvar koju bi Кonaković trebalo da zna.

Isto tako, naveo je Кovačević, kada Кonaković kaže da tri četvrtine građana BiH misli kako je Christian Schmidt visoki predstavnik, "opet je potpuno netačno i nevažno".

- Prva stvar, Schmidt nije visoki predstavnik zbog toga što Dejtonski sporazum određuje kako se visoki predstavnik bira, a kada je u pitanju Schmidt to što piše u Dejtonskom sporazumu nije ispoštovano. Druga stvar, čim RS ima jedan stav to je već pola BiH, a ako dodate da i hrvatski konstitutivni narod u FBiH misli na jedan način onda već imate tri četvrtine koje misle drugačije od Кonakovića - govori Кovačević.

On je poručio da je to suština BiH i matematika BiH, ali je očigledno da Кonaković ima problema i sa osnovnijim stvarima od osnovne matematike.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković osvrnuo se na nedavne prozivke koje je na njegov račun iznio predsjednik RS-a Milorad Dodik. Konaković je tim povodom poručio da je razlog za ulazak u vlast sa Dodikom čista politička pragma i politička realnost.