Policijsko pismo poslano Ministarstvu pravosuđa krajem 2018. upalilo je alarm. Agenti su upozorili na postojanje kriminalne organizacije i moguću prevaru u obradi zahtjeva za špansko državljanstvo od strane potomaka Sefarda. Informacija je stigla iz španske ambasade jedne latinoameričke zemlje.

To je pismo radikalno je promijenio način proučavanja zahtjeva, natjerao službenike da pomno pogledaju spise i izazvao bujicu odbijanja kada se ustanovilo da u hiljadama njih nisu ispunjeni zahtjevi zakona. Više od 3.000 zahtjeva odbijenih posljednjih mjeseci izazvalo je žestoke kontroverze. Neke jevrejske zajednice i nekolicina pravnika optužuju špansku vladu za antisemitizam i promjenu kriterija za odobravanje dosjea. Vlada i Federacija jevrejskih zajednica Španije to poriču i vide samo primjenu veće revnosti u tom procesu.

Potomci Jevreja koji su živjeli na Pirinejskom poluotoku i bili prisiljeni napustiti Španiju 1492. godine imali su od 2015. poseban zakon kojim su imali parvo zahtjevati špansko državljanstvo bez odricanja od svog. Za dobivanje španskog pasoša zainteresirane strane, između ostalog, moraju dokazati svoje porijeklo potvrdom jevrejske zajednice svoje zemlje rođenja ili prebivališta te dokazati svoju povezanost sa Španijom.

Zakon je delegirao notarima sastavljanje i provjeru dokumentacije, aMinistarstvo pravde je zadržalo parvo na konačnu riječ nakon provjere spisa.

Tokom svih ovih godina praktički niko od kandidata nije imao problema proći proceduru. Do 2020. godine 20.908 zahtjeva bilo je pozitivno riješeno, a samo je jedan odbijen, prema podacima Ministarstva pravosuđa. No, kada je policijska obavijest pokrenula uzbunu, izvori iz Ministarstva pravde priznaju da je otkriveno da su hiljade kandidata prijavljivali peticije bez ispunjavanja svih uslova, te da su, između ostalog, potvrde jevrejskih zajednica iz zemalja koje nemaju veze s podnositeljima zahtjeva.

Dokumenti su prošli početni filtar notara, a odjel ministarstva ooje je prješavalo zahtjeve nije imalo dovoljno ljudi pa su na kraju odobravali pasoše samo na osnovu potvrde o nekažnjavanju.

Nakon što je pojačana kontrola zahtjeva, samo ove godine je pozitivno odgvovoreno na 15.274 zahtjeva li je odbijeno njih 3.019.

Jedan od glavnih razloga odbijanja bilo je predočavanje potvrda o porijeklu koje su izdale jevrejske zajednice koje nemaju nikakve veze s mjestom porijekla ili prebivališta podnositelja zahtjeva.

Jevrejska federacija Novog Meksika (Sjedinjene Države) tvrdi da je izdala oko 20.000 potvrda i jedna je od onih koje su ustale protiv ovakve odluke španske Vlade. Optužuju ih da su promijenili pravila igre i nametnuli nove zahtjeve te brani strogost svojih postupaka.

Sara Koplik, direktorica programa sefardske baštine federacije New Mexico, jedna je od odbijenih podnositeljica zahtjeva i vidi „antisemitizam“ u velikom broju odbačenih zahtjeva. "Vjerujemo da Ministarstvo pravde ne razmatra pažljivo slučajeve i jednostavno odbija podnositelje zahtjeva jer ne žele da Sefard postane građanin", tvrdi ona.

Koplik nije sama, a nekoliko advokata optužuju izvršnu vlast za nametanje novih kriterija i sijanje sumnji u rad jevrejskih zajednica i notara. Tvrde da se ovako rad jevrejskih zajednica diljem svijeta dovodi u pitanje.

Federacija jevrejskih zajednica Španije, koja ima univerzalnu nadležnost dokazivati ​​porijeklo svakog podnositelja zahtjeva, ​​odbacila je bilo kakvu mogućnost govora o antisemitizmu. "Ako spisi ne ispunjavaju zahtjeve zakona, nisu dobro prezentirani ili imaju netočnu dokumentaciju, normalno je da budu odbijeni", tvrde iz  Federacije I podsjećaju da davanje državljanstva Sefardima nije povezano s priznanjem, već s judeo-španskim porijeklom i da postoji velik broj nejevreja koji su dobili svoje putovnice.

U septembru 2019. istekao je rok za podnošenje zahtjeva za državljanstvo potomcima Sefarda. Ukupno, od usvajanja zakona, zaprimljena su 63.873 zahtjeva, a 36.182 je već odobreno, najveći dio između 2020. i 2021. U ladicama još čeka oko 50 hiljada aplikacija da prođu provjeru notara I ministarstva.