Britanska Konzervativna stranka suspendirala je svog bivšeg potpredsjednika i zastupnika Leeja Andersona jer je na ultrakonzervativnom kanalu GB News izjavio da gradonačelnika Londona, laburistu Sadiqa Khana, "kontrolišu islamisti". Anderson, predstavnik tvrdog krila stranke, i dalje će biti parlamentarac, ali sada kao nezavisni zatsupnik.

Sadiq Khan je oštro reagirao na njegove izjave izrečene u petak, optuživši ga da "dolijeva ulje na vatru antiislamske mržnje". Britansko islamsko vijeće (MCB) također je osudilo Andersonove riječi, ponovivši da Konzervativna stranka "ima problem islamofobije".

Andersonove primjedbe došle su na propalestinskom skupu u Westminsteru u srijedu, dok su zastupnici raspravljali o amandmanu koji poziva na "trenutni humanitarni prekid vatre" u Gazi. Demonstranti su čak projicirali svjetla na londonski Big Ben s sloganima poput "Zaustavite bombardiranje", "Prekinite vatru odmah" i "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna".

Konzervativni tabloid The Daily Mail zbog dešavanja na skupu oštro je napao vlast u svom izdanju od četvrtka. Nekoliko konzervativnih zastupnika također je izrazilo žaljenje zbog pasivnog stava policije tokom propalestinskih marševa održanih u glavnom gradu nakon napada Hamasa i nakon izraelske vojne ofanzive.

Lee Anderson otišao je i dalje u svom intervjuu za GB News i direktno uperio prst krivice u gradonačelnika Sadiqa Khana, muslimana i sina pakistanskih imigranata. "Ne mislim da islamisti kontroliraju zemlju, ali mislim da kontroliraju Khana i London", rekao je Anderson. "Zapravo, on je naš kapital predao svojim kolegama."

Unatoč pritiscima javnosti tokom petka, premijer Rishi Sunak satima je šutio. Međutim, u subotu rano poslijepodne, glasnogovornik Konzervativne stranke u parlamentu, Simon Hart, najavio je Andersonovu suspenziju "zbog odbijanja da se ispriča za svoje izjave".

Lee Anderson, 57, podnio je ostavku u januaru na mjesto potpredsjednika Konzervativne stranke kako bi zbio redove s tvrdokornim torijevcima i glasao protiv zakona Rishija Sunaka o slanju migranata u Ruandu. Bio je zastupnik od 2019. godine. Andersonova suspenzija uslijedila je istog dana kada je bivša ministarka unutrašnjih poslova Suella Braverman u članku napisala da su "vlast preuzeli islamisti, ekstremisti i antisemiti".

Slične optužbe ove je sedmice iznijela i bivša premijerka Liz Truss tokom svoje posjete Sjedinjenim Američkim Državama gdje je tokom sustreta sa predstavnicima tvrde desnice iznosila brojne teorije zavjere i tvrdila da ju je svrgnula "duboka država".