Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici održanoj 5. maja donijelo je Odluku o proglašenju dana žalosti u BiH zbog pogibije osmero djece i jednog zaštitara u osnovnoj školi u Beogradu kada je maloljetni Kosta Kecmanović naoružan ušao u školu i osuo paljbu u učionici. Osim što je tada bio proglašen dan žalosti u našoj državi, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković otišao je u Beograd kako bi se upisao u knjigu žalosti te položio cvijeće ispred osnovne škole u kojoj je počinjen masakr.

Jučer je u Sarajevu otvoren Sarajevo Film Festival, najveća kinematografska smotra u ovom dijelu Evrope, i Elmedin Konaković nije propustio priliku prošetati ulicama glavnog grada i osjetiti ljetnu atmosferu. Pri tome, naravno, nije mu padalo na um inicirati proglašavanje dana žalosti zbog jučerašnjeg masovnog ubistva u Gradačcu, a nije se udostojio ni na društvenim mrežama suzdržati se od objavljivanja sadržaja koji nije u skladu s tugom koja je obavila tuzlanski kraj.

Naime, on je na svom Instagram profilu hladno objavio fotografiju frontmena irskog rock sastava U2 Bona Voxa uz opis: “Zato što su jednostavno najbolji”. Isto tako, njegova supruga je na Instagramu objavila fotografiju iz jučerašnje šetnje sa suprugom Dinom, ali za razliku od njega ipak je posvetila i nekoliko storyja žrtvi Nizami Hećimović.

Podsjetimo, Nermin Sulejmanović iz Gradačca jučer rano je usmrtio tri osobe, dok je tri ranio, a svoj krvavi pohod prenosio je uživo na društvenoj mreži Instagram.