"Naša je želja da imamo ovoga puta i ministarstvo energije, industrije i rudarstva u Vladi Federacije BiH", kazao je prije nekolika dana predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, tokom press konferencije na kojoj je najavio kandidaturu Borjane Krišto za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Lidije Bradare za predsjednicu FBiH. 

Želju da bude na čelu ovog ministarstva, prema nezvaničnim informacijama Faktora, iskazao je i aktuelni ministar privrede Kantona Sarajevo, NiP-ovac Adnan Delić. Ali, stranački mu šef Elmedin Konaković, ne može udovoljiti. Poručio mu je da ne računa na tu poziciju, jer Čoviću se mora dati, kao uostalom što mu se kroz potpisani sporazum "Osmorke" i HDZ-a daje bukvalno sve za što je SDA do sada bila brana.

Izvori Faktora iz NiP-a i SDP-a kažu da se tokom nekoliko popijenih kafa u Mostaru razmatrala čak i opcija, koju je ponudio Čović, da se ovo ministarstvo razdvoji, te naprave dva - jedno koje bi pokrivalo samo rudarstvo koje se suočava sa stalnim problemima rudara, štrajkova i ono bi pripalo NiP-u, a energija i industrija Čoviću.

Međutim, da bi se to izvelo onda bi se morao mijenjati i Ustav Federacije BiH, u kojem je definiran broj ministarstava, te koliko kojem konstitutivnom narodu i ostalima, pripada pozicija.

"Minimalna zastupljenost u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine u prijelaznom periodu do potpune provedbe Aneksa 7. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine (premijer/predsjednik Vlade i 16 ministara) sastoji se od osam ministara iz reda bošnjačkog, pet ministara iz reda hrvatskog i tri ministra iz reda srpskog naroda. Jednog ministra iz reda ostalih može imenovati premijer/predsjednik Vlade iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda. Vlada ima i premijera/predsjednika Vlade koji ima dva zamjenika, iz različitih konstitutivnih naroda, koji se biraju iz reda ministara", stoji u Ustavu FBiH.

S obzirom da je Konakoviću jedini cilj da bude u vlasti, naši izvori iz NiP-a i SDP-a koji se ne slažu sa načinom na koji on "pregovara" i postupa u ovom cijelom procesu formiranja vlasti, ali i činjenicu da lukavi Čović nikada ništa glasno ne izgovara, a da za to nema pokriće, najvjerovatnije će ovo ministarstvo dobiti HDZ. Naravno, tu će se pitati i SDP koji će dobiti poziciju federalnog premijera a to bi trebao, prema dosadašnjem načelnom dogovoru, biti predsjednik ove stranke Nermin Nikšić.

Da li će se ići u proces razdvajanja, pa formiranja dva ministarstva, neizvjesno je, jer je potrebna i izmjena Ustava.

Zašto je Čoviću, koji je već najavio da će HDZ kadar ponovo voditi Federalno ministarstvo finansija, ovog puta toliko stalo do Ministarstva energije, industrije i rudarstva?

Proteklih godina mediji su pisali o njegovoj povezanosti sa Aluminijem i dovođenjem ruskih tajkuna, naftnim terminalom Dretelj, tu je svakako i Elektroprivreda HZHB, potom izbori obnovljive energije (vjetroparkovi), namjenska industrija koja je primjera radi u prvih deset mjeseci ove godine zabilježila izvoz u vrijednosti više od 190 miliona KM... Sasvim dovoljno podataka da se zaključi zbog čega bi "gospodin legitimni" da preuzme ovo ministarstvo.